01 May 2008

Min gata är full av stories

NEW YORK De senaste dagarna har jag spankulerat upp och ner för min gata i Harlem ett antal gånger, med och utan gästande vänner och bekanta.
Egentligen har det varit meningen att jag skulle gå runt mer i området, men just nu händer så mycket på min gata att det är fullt upp att notera alla förändringar bara här.

Och uppslagen och storiesarna faller som mogna äpplen i händerna så fort man sticker näsan utanför dörren. Ja, så fort man börjar tala med en harlemit kommer en berättelse om ett livsöde av rang. Vi får se var allt hamnar se'n. Några delberättelser och kanske ett och annat foto säkert här på bloggen i sinom tid.

Bland annat har jag hängt lite på en bilskola tio kvarter söderöver. Och oj, vad det är billigt med körlektioner här!
En 30 minuters lektion kostar 25 dollar; det dyraste paketet – med lektioner och olika tester, som de bedömer ska räcka för "nybörjare, äldre och de nervösa" – går på tusen dollar. Jag tog körkort genom Råsunda bilskola för över 17 år sedan (!) och mitt vaga minne var att mina lektioner, som förvisso var uppemot 50 minuter, kostade 290 kronor. Vad det kostar i Sverige nu vågar jag inte ens tänka på! Men någon kanske har något aktuellt exempel? Å andra sidan är det ännu mycket dyrare att ta körkort i Japan.

För att inte begå lagbrott de få gånger jag kör bil i USA borde jag skaffa amerikanskt körkort. Men anledningen till att jag hängde på bilskolan var den enorma kontrasten till den tjusiga vinbutiken bredvid, jag var bara tvungen att fotografera – och strax blev jag indragen i en lång konversation, som ännu pågår, med bilskolefolket. Snart insåg jag att vinhandlarna och bilskolelärarna sitter i samma båt och riskerar enorma lokalhyreshöjningar. Så snart är nog de låga Harlempriserna ett minne blott...

Uppdatering: Såååå dyrt som jag föreställde mig att det är i Sverige är det inte riktigt. Men ganska dyrt, enligt prislistan hos Solna Bilskola. Man förutses ta fler lektioner där än på bilskolan i Harlem, och det är nog bara bra...
/Gunilla

No comments:

Post a Comment