18 June 2008

Multiple Streams of Income

NEW YORK Har beslutat att skippa att åka ner till fotbollsmatchen nere i Midtown. Är alldeles för matt. Men lyssnar på Radiosporten. Försökte lyssna på riksdagsdebatten inför FRA-omröstningen via Aftonbladets webb-TV, men streamen slutade helt plötsligt fungera mitt i Alice Åströms (v) anförande och det dök bara upp en testbild. Är det konstigt att man börjar bli helt paranoid? Fast det blir väl skönt att slippa se voteringseländet.

Jag behöver verkligen få in cash just nu. Ju mer, desto bättre. Prasslande gröna dollar i handen. Detta för att slippa göra kostsamma transaktioner från Sverige. Multiple sources of income är en bra princip.
Men det fungerar mindre bra när folk som är skyldiga mig pengar betalar hälften av vad som överenskommits, som i ett aktuellt fall, och när nästan alla redaktioner är sena med sina betalningar – och så har det varit hela det senaste året, vad jag kan minnas. Har fått skicka påminnelser till i stort sett alla redaktioners ekonomiavdelningar, och det brukar handla om slarv, semester, bortslarvade fakturor, glömska eller annat strul.

Man blir ju paranoid även där och undrar nästan om de sätter i system att "glömma" fakturor. Heder åt en redaktion som jag – tyvärr – enbart gjort ett enda jobb för, som satt i system att betala varje frilansfaktura "med vändande post", det vill säga snarast möjligt (max en vecka). Detta system bygger på att redaktören själv varit frilans. Han tycker det är "skamligt" (tror jag var det ord han använde) att betala senare än så.

Det låter kanske knäppt att gnälla över sena betalningar. Någon kanske tycker att det väl är självklart att man inte kan räkna med att betalningen kommer 14 dagar (min betalningstid) eller på exakt 30 dagar (den kortaste betalningstid man har rätt att kräva) efter utsänd faktura. Men så här kan en ganska normal tidslinje se ut i sammanhanget (mycket fiktivt exempel, dock):
1 augusti Idé, research, kollsamtal = jobb
5 augusti Mail till redaktion med artikelförslag
15 augusti Svar från redaktion med – i bästa fall – beställning. Deadline satt till exempelvis 15 september.
(Ovanstående tidsrymd kan givetvis vara oändligt mycket längre, och ibland mycket kortare.)
15 september Leverans av material.
Här kan man egentligen skicka en faktura redan samma dag. Men i realiteten tar det ofta längre tid att få iväg den. Det kan bero på flera saker, men ofta försenas fakturaskrivandet av en eller flera av följande orsaker:
1) Det är oklart exakt vilket belopp jag ska fakturera, t ex för att jag inte fått besked om hur många fotografier som valts ut och får debiteras, eller huruvida jag får ersättning för vissa omkostnader.
2) Jag har inte fått besked om vem fakturan ska skickas till.
3) Även om texterna är levererade och jag själv betraktar jobbet som i stort sett avslutat, så vill jag inte skicka någon faktura förrän jag vet att redaktören är nöjd. Det inkluderar att texterna är kompletta och till belåtenhet, att det finns bildtexter etc.
Men det tar ofta tid att få veta att redaktören är nöjd! Vederbörande måste få tid att gå igenom materialet, och det är inte alltid det arbetet sätter igång så snart jag skickat texten – tvärtom.
4) Jag ska eventuellt göra ett nytt jobb för samma redaktion, och tänker att det vore mer rationellt att skriva en senare samlingsfaktura.
5) Jag kommer mig inte för med att tota ihop fakturan, av olika skäl (men detta händer alltmer sällan).
Situation 3) är ganska vanlig, men även de andra. Om vi antar att 1, 2 eller 3) gäller i detta exempel, så blir det kanske så här i fortsättningen.

25 september Klartecken från redaktören: jobbet OK/information om vilket belopp som gäler. Faktura skickas. Eftersom det dragit ut en smula på jobbet sätter jag betalningstiden till 14 dagar.
(2 oktober Mail från ekonomiavdelningen om att betalningstiden måste sättas till 30 dagar. Jag brukar då skriva en ny räknat från det ursprungliga fakturadatumet. Men det är ändå lite irriterande.)
24 oktober Sista betalningsdag.
31 oktober Jag har kollat på Internetbanken ett antal gånger i en vecka, utan att ha sett till någon betalning. Jag ringer och mailar till redaktören eller ekonomiavdelningen och får besked om att fakturan *tyvärr* hamnat mellan två stolar men naturligtvis genast ska betalas.
7 november Pengarna finns äntligen på kontot.

I detta ganska normala fall har det alltså gått mer än tre månader från den första arbetsinsatsen tills man ser röken av några pengar. Givetvis kan alltsammans gå mycket snabbare och smidigare, men det kan också vara mer betydligt mer utdraget och innebära mer strul, fler telefonsamtal etc. Det är t ex sällan man börjar bråka redan efter en veckas försening (exemplet tyder på viss desperation).

Detta var tänkt som en liten folkbildande inblick i småföretagarens vardag, för alla som är vana vid att pengar kommer in automatiskt på lönekontot den 25:e varje månad. Det ligger naturligtvis i sakens natur att det tar tid från idé till färdig artikel, också.

Till ovanstående kan läggas betalningskedjan som ska till för transaktion från min svenska bank till min amerikanska (minst tre dagar plus eventuella helgdagar) och däremot den tid som går (ofta tio dagar) för att via den amerikanska Internetbanken skicka en hyrescheck till mina värdar...

Just nu är en sådan period då extra många betalningar strulat samtidigt. Kontentan är att det vore smart av mig att ställa mig i någon restauranggarderob – det kunde vara en intressant erfarenhet, och borde rimligen ge prasslande dollarsedlar i handen.
Och ikväll ska jag faktiskt för nästan första gången någonsin vara barnvakt mot betalning (i form av någon slags check)! Det hade jag kunnat vara utan pengar, men när någon nu vill betala låter jag dem göra det. Som tur är handlar det om laissez faire-föräldrar, som har föreslagit att jag ska hänga med deras lille son i hotellbaren...

Jag hoppas på lite FRA-debriefing med dem, också. Det kan behövas, för jag är fortfarande alldeles matt efter allt som hänt – och inte hänt – denna vecka. Lite sent hittar jag detta kloka bidrag i debatten, som tydligen inte riktigt hjälpte.

/Gunilla

5 comments:

  1. Jag känner mig också rätt matt men jag har hört att underleverantörer till stora tillverkare kämpar därför att de stora tillverkarna slarvar med betalningarna. 14 dagar kan bli 30 dagar som blir 60 dagar. Taskigt gjort, de måste ju fatta att den som ska ha pengarna räknar med dem.

    ReplyDelete
  2. Ja, Hillary Clintons kampanj och TV4 (eller om det var något produktionsbolag som jobbade för TV4?) är exempel på organisationer som anklagats för att ha utnyttjat småföretag och betalat fakturor sent eller inte betalat alls. Inte snyggt!

    Visst räknar man med pengarna, på ungefär det datum som är sagt.

    Och de jag betalar räkningar lägger såklart glatt på förseningsavgifter så fort de kan. Stor dold kostnad även i alla stress som går åt till att grubbla över detta (och att kolla i Internetbanken etc).

    ReplyDelete
  3. Jag har precis börjat frilansa och de första betalningarna har börjat droppa in. Eller borde börja komma snarare, hittills har tre fakturor förfallit till betalning och jag har fått ringt och påminna om två av dem. Jag förstår inte varför de har sådana där rutiner. Jag vet inte hur många ggr per dag som jag har loggat in på internetbanken de senaste dagarna, helt förgäves.

    Har du något tips på hur man säljer in artikelidéer som helt ny skribent? Det räcker ju inte att vara en bra skribent, man måste ju vara en bra försäljare också, verkar det som. Jag trodde nog någonstans att en bra idé nästan sålde sig själv, men det visade sig inte stämma. Först och främst ska man hitta en passande tidning, sedan hitta rätt person att kontakta och därefter börja sin säljteknik. Varför skriver ingen en bok om hur man börjar som frilansare om man saknar kontakter och vana från försäljning?

    ReplyDelete
  4. Carola,

    Jag ska försöka svara på detta i ett separat inlägg endera dagen!

    ReplyDelete
  5. Nu har jag skrivit en massa som svar på Carolas fråga, se här.

    /Gunilla

    ReplyDelete