29 June 2008

"We Are All Hussein"

NEW YORK I veckan som gick var jag på den ena genomgången av det politiska läget efter den andra, med fokus på opioninsmätningar, utrikes- och säkerhetspolitik och en massa annat. Mycket intressant.
Möten med sammanlagt fem "pollstrar" och "pundits" blev det – de flesta med demokratisk anknytning, men även en och annan republikan vilket är en tacksam omväxling här på Manhattan – och dessutom opinionsmässiga insikter av självaste Howard Dean (som jag porträtterade hösten 2003, med vinkeln "Läkaren som kan bli USA:s näste president", men så blev det ju inte). Han är alltså vad som närmast motsvarar partisekreterare i åsnepartiet och talade på en fund raiser för Gay and Lesbian Leadership Council (som samlade ihop många miljoner dollar). Läs mer om detta evenemang i Expressen.

Dean berättade bland annat om intressanta – och potentiellt avgörande – strömningar bland USA:s yngre väljare. Traditionellt har valdeltagandet varit högst bland vita och lägst bland hispanics, med svarta däremellan. Men bland unga väljare (under 35) är det enligt honom nu ingen skillnad alls mellan dessa grupper! Han påstår att de yngre har "en känsla av att bo i ett mångkulturellt samhälle" och spann det förstås mot att detta kommer att gynna Obama. Det är ingen nyhet att Barack Obama lyckats mobilisera de unga, normalt soffliggande väljarna som ingen förut, men att de etniska röstbenägenhetssiffrorna utraderats är intressant. Enligt Dean – som själv entusiasmerade en hel del unga, s k Deaniacs, 2003 – har de unga när de sett demokraternas kandidatuppställning i år tänkt "Ah, jag kan också ställa upp i presidentvalet om 20 år!" medan republikanernas uppställning bara fört de ungas tankar till ... TV-sändningar på 50-talet.

Well, denna långa inledning egentligen bara för att få anledning att länka till denna New York Times-artikel om att hundratals unga Obama-supportrar i solidaritet med sin kandidat börjat använda Hussein som mellannamn. Läs vad en av dem skriver här: "We Are All Hussein", och här finns rentav en liten "I Am Hussein"-blogg.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment