10 July 2008

På fältet

NEW YORK Här på Manhattan är det många som vill ha hopp och förändring. Jag är på donatorsfrukost (tyvärr inte pressfrukost) för Barack Obama och med Hillary Clinton, och borden är mer än fulltecknade.

Nu började programmet, med Obamas syster Maya Soetoro Ng! Hon har en riktigt stark, fyllig röst och är en mycket bra talare (so far).

OK, jag kör lite live-bloggning:

8.36 Maya Soetoro talade om alla "starka kvinnor" som alltid omgett Barack Obama: hans mamma, mormor, hon själv (implicit), Michelle och deras två döttrar. Men hon lade också till Hillary Clinton, och betygade vilket fint radarpar de forna kombattanterna blivit.

8.40 Obama och Clinton äntrar scenen, till stort jubel från publiken (såklart). De ser ut som de aldrig gjort annat än kampanjat tillsammans. Clinton säger att hon inte kan se någon i publiken på grund av de starka strålkastarna, "but I know you're there". Sedan talar hon om hur disciplinerad Barack Obama är som går upp tidigt varje morgon för att träna, var han än befinner sig. "I would get up – and have my hair done!" avslutade hon med en skön anspelning på hur hennes hår alltid kommenteras.

8.43 Hillary Clinton talar om hur mycket hennes och Barack Obamas supportrar har gemensamt och hur viktigt det är för USA:s framtid att näste president är demokrat. En brasiliansk TV-reporter kör en live-ståuppa med hög röst på presspodiet samtidigt som Clinton talar.

8.45 Clinton talar om hur viktigt det är för typ alla i hela världen vem som sitter i Vita huset – men hur det är extra viktigt för kvinnor. Hon börjar med att tala om de kvinnor som gick upp i ottan för att laga och servera frukosten gästerna äter och fortsätter med vikten av en förbättrad sjukvårds- och utbildningspolitik.

Här är förresten en Bloomberg-artikel som handlar om hur mycket pengar Obama (och Clinton) hoppas samla ihop under några dagar i New York – Manhattan är som en enda stor bankomat för somliga kandidater. Det var inte direkt billigt med frukosten, jag förstår att de inte kan bjuda på den... ;-)

8.49 Publikens hittills absolut största jubel kommer när Clinton sluggar ur sig: "Get the two oil men /alltså Bush och Cheney/ out of the White House!".
Nej, förresten, det var mer jubel när de tu äntrade scenen. Men nu får hon applåd efter applåd om hur en demokratisk president måste återupprätta USA:s anseende i världen. Obama sitter intill Clintons pulpet och tittar beundrande på henne.

8.56 Slut på Hillarys tal (sorry att jag blandar förnamn, efternamn och förnamn + efternamn så mycket, det är svårt att variera) – stående ovationer, och nu tar Barack Obama över. Enstaka kvinnor i publiken kan inte låta bli att ropa: "I love you, Barack!" och som vanligt svarar han: "I love you back!". Men denna gång ropar en man även "We love you both!".
Nu tackar Barack Obama alla möjliga: sin syster ("cooler than me") och Hillary ("she rocks").

8.59 Nu står Hillary Clinton och tittar beundrande på Barack Obama när han talar.

Här är en text till, i New York Times' valrörelseblogg, om insamlingsbestyren. Frukostbiljetterna kostar $250–2 300.

9.02 Obama talar om gissa vad ... jo, kvinnorna i sitt liv, som om hur hans mormor kämpade på hemmafronten när hans morfar stred i Europa, hur hans mamma kämpade med att uppfostra honom, om Michelle Obama och så vidare. Jag glömde nämna att hela evenemanget är arrangerat av "Women for Obama" (i samarbete med DNC = partiet).

9.08 Nu talar han om upprörande ojämlikheter i lönesättning och svårigheten att kombinera yrkesliv och familjeliv (exakt hur han tycker dilemmat ska lösas har dock hittills inte framgått).

Den som vill se talet live kan kolla på CNN:s hemsida (högerspalt; "video").

9.11 Jo, nu kom lite förslag om skattelättnader för familjer.

9.13 Applådåskor när Obama lovar att se till att det blir "equal pay". Nu kommer han in på abortfrågan, och markerar hur han skiljer sig från John McCain i synen på dels Roe vs Wade, dels Högsta domstolen (läs HD-text jag skrivit här). De flesta politiska bedömare tror ju att de flesta av de kvinnor som hotat med att stödja McCain när de nu inte kan rösta på Clinton kommer att falla till föga när det går upp för dem att McCains syn på abortfrågan troligen är mer konservativ än deras.

9.17 Kvinnoperspektiv på Irakkriget och diverse andra sakfrågor. "Nu är det dags att göra det – inte om tio, inte om tjugo år" säger Obama om att införa en allmän sjukförsäkring.

9.20 "This election is not about me or John McCain, it's about that single mom who doesn't have health insurance, it's about the guy I met who has seen his job shift overseas, it's about the teacher who used to work in an Indian reservation but who can't afford to drive there, it's about the American people, who is decent, and generous, and kind, and entrepreneurial, and risk-taking".
Obama vädjar till publiken att jobba för att vinna valet och arbeta tillsammans för att förändra USA och världen.

9.22 Slut och stående ovationer till musik.

Nu ska jag spana på den stiliga och lyckade publiken och kanske ett och annat intervjuoffer. Jag har spanat in min gamla rektor vid ett av borden. Bland kollegerna finns Kelly, en tjej som jag senast träffade på bröllopet i Manilla och som då var uttråkad hälsotidningsredaktör – men som nu börjat frilansa och ska blogga härifrån för New York Magazine. Hillary&Barack poserar tillsammans på scenen för miljoner fotografer.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment