28 August 2008

Räven om rönnbären

STOCKHOLM Nog vore det skoj att vara i Denver, alltid – det ska inte förnekas. Jag har förvisso varit på tillräckligt många amerikanska partievenemang för att kunna tänka mig hur det är, och YouTube-filmer och kommentarer och artiklar blir ett OK substitut. Men det är förstås inte samma sak som att vara på plats bland alla junkies. Och jag har tyvärr aldrig varit på något partikonvent.

Jag ägnar mig härhemma åt rent felsökeri. (Nej, Barack Obama var inte någon nyvald senator som "nyligen påbörjat sitt första år --- i Washington" när han höll sitt berömda tal i Boston 2004, han var "bara" delstatssenator i Illinois och valdes till senator för Illinois i november 2004, alltså först några månader efter talet. Och nej, Michelle Obama är inte advokat, om än jurist – not the same thing, och denna text rättades också i en andra version varför jag inte länkar till den. Kanske kom reportern på att jag tjatat om denna käpphäst tidigare.) Men jag inser att det bara är "surt sa räven..."-kommentarer! (Och det är sannerligen underligt att Obama inte ens avslutat sin första mandatperiod, inte konstigt om man tror att han åtminstone är inne på sin andra.)

Däremot vore det intressant om teorier om varför mordattentatsplanerna mot Barack Obama slogs upp stort i de svenska kvällstidningarna fastän de knappt syntes i de amerikanska medierna? Jag har mest varit barnvakt och turistsällskap denna vecka, och därför tämligen offline från det mesta som har med såväl Denver som med mediekritiska utfall att göra – så har någon skrivit något smart om detta har jag missat det.

Apropå kvällstidningar. Missa inte Magnus Wennmans fina bildspel om ett "miljonprogram på hjul", det vill säga ett trailer-område i Denver, och Erik Wemans reflekterande reportage om detsamma för aftonbladet.se.
Visst är det en förutsägbar idé att fara ut till husvagnarna, men det är bra gjort (och nog inte sååå många av de 15 000 ackrediterade som tagit sig utanför konventet). En intressant kontrast, för övrigt, till Expressens insats på fältet.

/Gunilla

2 comments:

  1. attentatsplanerna var ju heller tydligen inget. De gripna åtalades inte för något annat än olaga vapeninnehav.

    ReplyDelete
  2. Nej, det känns som att någon borde reda ut det där, typ Svenska Mediehaverikommissionen om någon sådan funnes, men jag tror inte att jag ska ge mig in på det... Inte idag, i alla fall.

    ReplyDelete