01 September 2008

Rolodexare/statusproletärer

STOCKHOLM Häromdagen frågade jag en frilansande vän som ofta deltar i diverse debatter och paneler och soffor, mest i P1, om huruvida han brukar få betalt för sin medverkan. Hans svar var att han aldrig får betalt om det är något som en panel, där han förväntas pladdra på fritt, men däremot ett smärre arvode ifall hans medverkan kräver någon form av manus.

På Byt Namn försiggår för närvarande en intressant debatt om hur produktionsbolag och program betalar allt från vaktmästare till programledare, men sällan de frilansar som dyker upp för att delta. Inte bra. Fler borde göra som Kjell Häglund. Läs här; utdrag:
Tevefolket som ringer och ber om ens medverkan är ju vår branschs svar på telemarketing-hjon. (– – –)
Man utvecklar olika skolor i sättet att hantera dem, och hoppar mellan dessa efter humör.
Ibland, när tiden finns, spelar jag med en bra stund och pratar vitt och brett om ämnet i fråga, för att sedan kliniskt studera hur personen börjar slingra sig som en orm i glasburk när jag plötsligt bara inflikar att jag kostar 12 000:- plus moms, "det vanliga arvodet".
Ibland frågar jag hur många han/hon ringt innan mig, "vilket nummer har jag på listan?" Det roligaste med det är att jag ibland fått svar, "nummer 4"...
En tredje skola är att fråga om inte deras programledare skulle vilja komma upp till mig en eftermiddag och föra in några korrektur.
/Gunilla

No comments:

Post a Comment