01 September 2008

This just in: Bristol Palin gravid

STOCKHOLM Oj! Den minst sagt häpnadsväckande upplösningen på dramat med ryktena om att Sarah Palins dotter var mor till hennes femte barn:
Dottern var inte gravid då (när hon enligt ryktena skulle ha varit det), men hon är det nu! Så kan det gå.

Hoppas ni inte tycker jag låter alltför cynisk nu – men den här kandidaten är verkligen en mediedröm, som levererar den ena storien efter den andra. Nu är hon inte bara en 44-årig fembarnsmor och jägare/fiskare som har chansen att bli vice-president, utan i sinom tid en 44-årig mormor.

För övrigt har Palins syster nio barn, dock utan att leva ihop med någon man. Tur att Briston Palin ska gifta sig med sitt barns fader, så att somliga väljare inte behöver bli alltför chockerade över familjens leverne. Undrar hur minderåriga i USA gör istället för att "gå till kungs" för att få gifta sig – frågar guvernören? Eller presidenten.

Familjens Palins sociala förhållanden må vara av privat natur – men givetvis är det legitimt för pressen att klura ut sådana här saker, eftersom Sarah Palin som vicepresident och republikansk politiker har makt att bestämma saker som berör amerikanska familjers förhållanden (exempelvis genom att påverka valet av kommande HD-domare). Det där med sex före äktenskapet är som bekant politisk dynamit i USA; läs mitt SvD Idag-reportage om statliga bidrag till upplysning om återhållsamhet och celibat här. Däremot har Palin såvitt jag vet inte pläderat för "abstinence"; hon är medlem i Feminists for Life som tydligen inte har den hållningen.

Den gravida tösen borde förstås få slippa all uppmärksamhet (wishful thinking), och Barack Obama sade idag:
"I have said before and I will repeat again: People's families are off limits. And people's children are especially off-limits. This shouldn't be part of our politics. It has no relevance to Gov. Palin's performance as a governor or her potential performance as a vice president. So I would strongly urge people to back off these kinds of stories. You know my mother had me when she was 18, and how a family deals with issues and teenage children, that shouldn’t be a topic of our politics."
Marc Ambinder skriver om vad John McCains medarbetare visste och inte visste om Sarah Palin.

Uppdatering (3/9): Minderåriga Alaska-bor får gifta sig, om deras respektive föräldrar samtycker. I detta fall råkar det förvisso sammanfalla med guvernören...

Nog är det lite missvisande att, som Aftonbladet och Expressen gör, skriva att Levi Johnson inte vill ha barn, utan att också ta upp att det trots allt var ett år sedan han skrev så i MySpace. Ett år är ju en evighet i en tonårings liv...

/Gunilla

No comments:

Post a Comment