31 October 2008

Annapolis

(Utanför) ANNAPOLIS Ah, vi åkte precis förbi avtagsvägen till Annapolis, i Maryland. Den staden får mig att tänka på "Den långa vägen hem" av Cynthia Voigt – en roman som är en slags "Barnen ifrån Frostmofjället" fast i amerikansk nutid (det vill säga tidigt 80-tal).
Nostalgi, det måste vara den första riktiga bok om USA jag alls läste! Jag minns hur de levde på munkar som de tiggde ihop, och hur tröstlöst det var med alla parkeringsplatser och andra sterila miljöer de hamnade i. Det har hänt att jag tänkt på de fyra övergivna barnen när jag hamnat i liknande urban sprawl här på östkusten. Fast jag minns inte om de kom från Annapolis, om det var dit de var på väg eller om det var någon släkting som bodde där. Borde läsa den igen! Tror att jag läste uppföljaren Det nya hemmet också. Nu ser jag att originaltiteln är "Homecoming". Och att Radioteatern gjorde en dramatisering i fjol. Och att en student i år skrev en uppsats om "Den amerikanska drömmen"-temat i boken.

/Gunilla

2 comments:

  1. En fantastisk ungdomsbok! Uppföljarna "Det nya hemmet" och "Solo för gitarr" står också i min hylla. Jag läste dem i samma veva, men minns inget av dem. Däremot kommer jag väl ihåg en annan av Voigts ungdomsböcker, en löparroman som heter "Bullet".

    ReplyDelete
  2. Andreas,

    Av någon anledning förvånar det mig inte alls att du läste de böckerna! Visst är de fantastiska!

    "Bullet" har jag dock ingen som helst koll på.

    ReplyDelete