11 October 2008

Barack Obama ger svenskar rätt image

NEW YORK Äntligen en skribent som fattar att Fredrik Reinfeldt naturligtvis "endorsade" Barack Obama i våras (då till skillnad från Hillary Clinton, som de flesta av hans partiledarkolleger höll på) inte mest tack vare jobbskatteavdragen som han själv säger, utan för att – lite hårdraget – den amerikanske kandidatens coolhet och höga hipphetsfaktor ska smitta av sig på honom själv och den svenska regeringen. Jag tycker det var sååå uppenbart. Dessutom är de ju faktiskt av samma generation (fyra år skiljer Obama och Reinfeldt).

Jag har flera gånger vid olika tillfällen, senast för två veckor sedan, frågat Carl Bildt vad han tycker om de respektive kandidaterna – och han har varit klart ovillig att svara, med hänvisning till att det är den amerikanska folkviljan som gäller (sant, med vissa modifikationer) och att han ju inte har rösträtt i USA (förvisso inte, men det brukar knappast hindra någon annan från att tycka).

Vet inte om man ska tolka det som diplomatisk pragmatik (som utrikesminister måste man hålla sig väl med alla utländska regeringar), ovilja att ta ställning i en förvisso inte särskilt kontroversiell fråga eller kanske helt enkelt genuin osäkerhet.

Alla vet ju att Carl Bildt har en massa republikanska kompisar. Han verkade i alla fall klart fascinerad av Sarah Palin – men, som sagt, vem är inte det!

/Gunilla

P S Den riksdagsledamot som det hade varit intressantast att tala med vore Urban Ahlin. Förvisso "är det självklart att alltid vilja se en demokrat som president, den här gången Barack Obama” för socialdemokraterna. Men eftersom Ahlin är personligen bekant med John McCain (hur mycket vet jag inte, men via bådas engagemang för Vitryssland) och i vintras talade sig varm för Hillary Clinton (när jag träffade honom) så vore det intressant att höra honom resonera kring framgångarna för Obama – som han aldrig trodde hade en chans att vinna primärvalen.

No comments:

Post a Comment