26 October 2008

Ejenklien

PITTSBURGH Skönt att det finns någon som tar itu med den där konstiga idén om att man inte kan veta vem Barack Obama "egentligen" är, hur mycket medierna än skriver om och även (jo, faktiskt) granskar honom:
Att det fortfarande finns amerikanska väljare som undrar vem Obama "egentligen" är är kanske inte så konstigt – de har jobb att sköta.
Men att någon som kallar sig journalist [Hans Bergström, som skrivit en bok om John McCain, min anm.] på fullt allvar spekulerar i att Obama egentligen är "en svart aktivist av samma slag som Jeremiah Wright" är bara sorgligt.
Det måste vara praktiskt taget omöjligt att leva som journalist i USA under de senaste åren utan att lyckas få reda på vem Obama "egentligen" är. Han har kampanjat oavbrutet i två års tid och granskats outtröttligt i media.
Det har publicerats mer än 20 böcker om Obama bara i år, och innan dess skrev han själv en lång självbiografi där han nyanserat och utförligt berättar om sin uppväxt och sin identitet, såväl som en kampanjbok där han noggrant beskriver sina politiska ståndpunkter.
Obamas pragmatiska sakpolitik och behärskade temperament är numera så allmänt respekterad att till och med konservativa ideologer som Charles Krauthammer (som Bergström citerar i texten) hyllar Obama för sitt "förstklassiga temperament och förstklassiga intellekt".
Att Bergström ändå kan ägna sig åt spekulativt trams om vem den "riktiga" Obama egentligen är kan bara förklaras på två sätt: antingen är han för lat för att orka läsa en enda artikel om eller intervju med Barack Obama, eller så har den mest paranoida Hannity-falangen av republikansk retorik helt enkelt börjat etablera sig även i seriös, svensk media.
Av Martin Gelin. Läs hela inlägget här.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment