07 October 2008

Höga odds

NEW YORK Det finns många anledningar till att vara väldigt skeptisk mot opinionsundersökningar. Men sååå skeptisk som Dick Erixon är behöver man nog inte vara (se mina invändningar i PS:et till detta långa inlägg).

Allt kan som bekant snabbt ändras i väljarströmningarna, mycket snabbt rentav – och det enda som räknas är förstås resultatet den 4 november.
Men om Erixon verkligen tror att alla opinionsmätningarna har så till den milda grad fel och innehåller så många felkällor, och att John McCain verkligen kommer att vinna valet, så föreslår jag att han satsar massor av pengar på den saken. För isåfall kan han nog kamma in en hel del stålar till bloggen.

Mer om aktuella opinionsundersökningar kan ni läsa på 538.com, Electoral Vote , pollster.com och New York Times (tyvärr ej uppdaterad sedan den 3 oktober).

De två delstater där det är allra, allra jämnast just precis nu, enligt Pollster, är faktiskt inte som vissa kanske skulle kunna tro Virgina och Ohio utan: Indiana (1,4 procentenheters differens; fördel McCain) och North Carolina (0,4 dito; fördel Obama). Oj!
George Bush vann dessa delstater med 21 respektive 14 procentenheters marginal 2004.

Uppdatering: Nej, sorry – jag missade Nevada. Där är skillnaden enligt Pollster blott 0,3 procentenheter (fördel Obama). Och den delstaten var rätt så "svingig" även 2004 (Bush vann med 3 procentenheter.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment