08 October 2008

Kartkalas

NEW YORK Under valet 2000 gick jag i skolan. (Förresten, vilken tur att 538.com och andra sajter inte fanns då. Jag hade inte fått något gjort alls isåfall – särskilt inte under det långa Floridadebaclet i november.)

En tjej i min klass berättade efter valdagen att hennes pappa därhemma i Grekland inte kunde fatta hur Al Gore kunde ha fått flest röster, för på den karta han hade sett var det mesta rödfärgat (=republikanskt). Hon hade svarat: "Pappa! Kor röstar inte!" (fast på grekiska) för att förklara.

Ja, kartor kan vara luriga. Vanliga delstatskartor visar inte var befolkningen bor utan ger en visuell överrepresentation till de glest befolkade områdena. Så här röd var kartan efter valet 2000, sedan det till sist beslutats att Florida skulle räknas till George Bush – trots att elektorsställningen blev så jämn som 271–266, och trots att Al Gore fick flest röster totalt:


Så här "borde" kartan ha sett ut:

(Byt ut "McCain" mot Bush och "Obama" mot Gore. Varför systemet räknar fram 278–260 kan jag faktiskt inte begripa. Något är fel, men vad har jag inte lyckats klura ut – tycker jag har klickat fram de korrekta färgerna på varje delstat, jämför med kartan ovan.)

Här är en som visar opinionsläget som det ser ut inför årets val, just nu, från Electoral Vote:


Och här är en karta som visar detsamma (dock byggt på ett annat urval opinionsundersökningar) men korrigerat efter befolkningen (väljare, inte kor):


Samma karta ifall Barack Obama skuttar upp två procentenheter i varje delstat, jämfört med läget ovan:


Samma karta ifall John McCain istället skuttar upp två procentenheter i varje delstat:


Dessa kartor kommer från Princeton Election Consortium. (Kolla i högerspalten, "state by state-maps" för uppdaterade varianter.)

Här är en annan, mycket intressant karta:

Den visar hur postorderföretaget Amazon klassar de böcker de sålt till läsare i respektive delstat de senaste 60 dagarna. Klar övervikt för "röda" böcker! Läs mer om hur Amazon räknat och tolkar detta här. Där finns också en slags blogg som diskuterar bokbranschen i relation till valet.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment