15 October 2008

McCain satsar allt på Pennsylvania

PHILADELPHIA Av någon märklig anledning väller det in resurser från både John McCains och Barack Obamas kampanjer i Pennsylvania nu. McCain har som bekant avbrutit kampanjandet i Michigan – och öppnar nya kontor i Pennsylvania, tar dit valarbetare och så vidare.
Det märkliga med detta är att Obama leder så stort i opinionsmätningarna här. Men det är McCains sista chans – Pennsylvania har 21 elektorsröster, och om de kunde bli "röda" istället för "blå" samt om han kan vinna åtminstone några av de delstater som tidigare varit röda (till exempel Ohio) har han en möjlighet att vinna valet. Eller, han behöver förstås vinna i stort sett alla de gamla röda...utom möjligen Iowa och New Mexico.
Obamas kampanj verkar inte luta sig tillbaka bara för att de har en stor ledning, utan skickar hit sitt folk också. Imorgon kommer till exempel Michelle Obama till Pittsburgh, och i förrgår kväll talade Obama-strategen Valerie Jarrett på University of Pennsylvania (där jag befinner mig i skrivande stund, men jag missade den föreläsningen).

Skrev lite om detta med Pennsylvania i en text igår, som ni kan läsa här.

Uppdatering, lite medietransparens: Jag hade tyvärr inte tid att jaga republikanska insiders för att försöka pumpa dem på information om tänkandet kring Pennsylvania-satsningen i förrgår. Det är också den sortens information de knappast vill dela med sig av på telefon, särskilt inte till en okänd journalist.
Jag hade EN person på lut som jag tror hade sagt intressanta saker, nämligen en republikansk opinionsundersökare som jag träffade i juni. Men hon skulle vara med i TV den dagen och gick inte att få tag på. Så den enda intervjupersonen i texten är en demokratisk gräsrotsaktivist – David, som jag träffade när jag var i Pennsylvania under valrörelsen 2004 (och som numera sitter i Obamas nationella utskott för handikappfrågor, det ni).
Försökte hitta en eller annan republikan här på campus, men inte ens på businesskolan Wharton lyckades jag med det. Jag frågade förstås inte alla jag såg – men letade intensivt efter nå'n republikansk studentklubb, personer med knappar på kragen eller liknande.
Nå, som ni ser om ni läser texten så citerade jag åtminstone en republikansk lokal partipamp, från en tidning i Allentown.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment