08 October 2008

Varför Obama drar ifrån

NEW YORK Bland alla tusentals kommentatorer som skrevs om debatten i natt väljer jag ut en (signaturen Blue på bloggen 538.com, klockan 01.27) som jag tror sammanfattar ganska väl hur en hel del amerikaner i mittfältet av väljarkåren resonerat:
För ett par månader sedan var jag extatisk inför valet. Det hade kokat ner till Clinton, Obama och McCain. För första gången någonsin, vad jag minns, ett val där jag inte hatade någon av kandidaterna!
Men jag ville ha Clinton, och kände mig väldigt besviken när hon inte fick nomineringen. Jag hade ändå tänkt rösta på Obama, men jag var inte precis entusiastisk.
Det som verkligen fick igång mig var när McCain valde Palin. Jag hatade henne och ville inte ha henne i närheten av presidentämbetet. Så, nu hade jag definitivt bestämt mig för Obama. Mer för att att jag inte kunde stå ut med Palin på valsedeln än någonting annat.
Efter att ha sett debatterna har Obama vunnit över mig. Jag tror att han blir en fantastisk president, inte bara bättre än den andre killen.
Och McCain – tja, jag tror att han vore en bättre president än W, men det säger inte så mycket. Jag tror faktiskt att han skulle göra ett bra jobb som president. Men i valet mellan bra och fantastisk, så vinner fantastisk.
Jag undrar om "Blue" är man eller kvinna, men det framgår inte riktigt.

Jag tror att TV-debatterna verkligen gjort susen för Obama och fått honom att framstå mer som en lugn och stabil ledartyp än den ytlige kändis han hade utmålats som. Den ekonomiska krisen – som självklart missgynnar det sittande partiet och som frammanar en hel del populism, inte minst hos demokraterna – är nog den viktigaste förklaringen till Obamas uppgång i opinionsmätningarna, men till det kommer att han nått ut i stugorna som presidentmässig.

/Gunilla

4 comments:

 1. "Ditt ordval i översättningen gör att jag tror "blue" är en kvinna

  ReplyDelete
 2. Ja, kanske. Innehållsmässigt tycker jag att Blue låter som en kvinna, en någorlunda arketypisk (och inte fanatisk) Clinton-supporter. Men jag tycker språkbruket känns som en mans. Vet inte, döm själva!

  A couple months ago I was ecstatic about this election. It was down to Clinton, Obama, and McCain. For the first time in my memory, an election were I didn't hate any of the candidates!

  I wanted Clinton though, and was feeling very let down when she didn't get the nomination. I was still probably going to vote Obama, but I wasn't exactly enthusiastic.

  What really fired me up was McCain picking Palin. I hated her and wanted her nowhere near the presidency. So, now I was firmly on Obama's side. But more because I couldn't stand Palin on the ticket then anything else.

  After watching the debates, Obama has one me over. I think he will make a fantastic president, rather than just being better than the other guy. I believe.

  And McCain, well I think he be a better president than W., but that's not saying too much. I actually think he'd do a decent job as president. But given the choice between decent and fantastic, fantastic wins.

  ReplyDelete
 3. "Obama has _one_ me over"

  Är det avsiktligt?

  ReplyDelete
 4. Ja, vem vet?! Jag vet ju inte ens vem Blue är, så hur skulle jag kunna känna till hennes/hans avsikter..?
  Men det var i alla fall avsiktligt från min sida att tolka det som "won". Det kan förstås vara ett skriv-/slarvfel med "one", möjligen kan det vara, som jag antar att du syftar på, en syftning på McCains "That one".

  ReplyDelete