12 October 2008

What goes around comes around

NEW YORK Det kom ett läsarbrev, apropå de republikanska mobbarna:

Ja, men samtidigt måste jag säga att de som berett vägen för denna typ av retorik är de som jämfört Bush med Hitler, kallat honom terrorist, totalidiotförklarat och sågat honom som ingen tidigare president. Det är vanlig enkel dialektik.
Michael Moore med flera har berett vägen för denna typ av aggressivitet och totala respektlöshet – nej, hat menar jag! – för motståndarnas kandidat.

Nu har allt svängt ett varv, och det är lika illa nu som då, men alla de som ställde upp på hatkampanjen mot Bush ska bara hålla käften nu när de får samma slags retorik vänd mot sig själva. Innan Obama kallades terrorist kallades faktiskt Bush detsamma. Se där något att skriva intressant om!

http://www.youtube.com/watch?v=iOq5Mh3jmxE

http://www.youtube.com/watch?v=pguyFFVNe7g&feature=related

Det vore verkligen viktigt att uppmärksama detta! Det Obama får slängt efter sig nu har tillagats av extremisterna bland hans egna anhängare.

/T


Jag tänker också på hur en del Obama-anhängare vrålade efter entusiastiska Clintonianer i samband med de sista primärvalen i våras.

Nu vore det nästan dags för McCain och Obama att göra ett gemensamt framträdande och få stopp på allt detta – innan allt eskalerar till upplopp, gängsammanstötningar eller nå't. Det (upplopp, alltså, inte ett framträdande) vore ju själva antitesen till allt snack om "bipartisanship" och "United States of America".

/Gunilla

1 comment:

  1. Ursäkta, men jag tycker nog att det är viss skillnad på äpplen och päron här. USAs president är en av världens mest mäktiga och kända människor. Att bli förhånad och beljugen av rabiata motståndare ingår i jobbet.

    Till att börja med bör påpekas att detta har skett i alla tider. Det är ont om YouTubeklipp från Jimmy Carters och Bill Clintons tid, men faktum är att båda utsattes för våldsamma personliga attacker, särskilt när de såg sin popularitet dala under slutet av sina respektive ämbetsperioder.

    Samma sak har George W Bush råkat ut för. Han har, vilket Ts länkar visar, fått utstå att kallas "terrorist" av företrädare för marginella ytterkantsrörelser som Gloria La Rivas Party for Socialism and Liberation och mer eller mindre anonyma häcklare på YouTube. Däremot kan jag inte minnas att varken Al Gores eller John Kerrys kampanjmöten uppmärksammades för att människor där betedde sig aggressivt mot reportrar och kallade motståndarnas kandidat för terrorist. Och ännu mindre att deras kampanjer mer eller mindre oreserverat tog dylika utbrott i försvar.

    Min poäng är att ett parti och dess presidentkandidat knappast kan göras ansvarigt för alla attacker på motståndarsidan. Däremot har man ett solklart ansvar för att hyfsa debatten på sina egna valmöten.

    ReplyDelete