07 October 2008

"A wipe-out"? Kanske

NEW YORK Obama- (och f d McCain-)supportern Andrew Sullivan:
"All I can say is that, simply on terms of substance, clarity, empathy, style and authority, this has not just been an Obama victory. It has been a wipe-out. It has been about as big a wipe-out as I can remember in a presidential debate.
De tyckare jag hört och läst hittills är något mer neutrala, men jag har svårt att tro att särskilt många utom möjligen de mest inbitna partigängarna kommer att ge segern till McCain. Varken i sig, eller relativt förutsättningen att han var tvungen att göra en superdebatt för att ha en chans att knappa in.

På radion sade precis den konservative Weekly Standard-skribenten Matt Continetti att det var Obama som hade haft "a Ronald Reagan-moment" (en anspelning på när Reagan retoriskt frågade väljarna om de ansåg att de fått det bättre de senaste åren eller ej; Obama frågade åskådarna detsamma). Han var generellt mycket bättre på att konkretisera frågorna för publiken – han var dessutom offensiv och utstrålade självförtroende på området utrikes- och säkerhetspolitik. Det kan inte längre sägas vara McCains trumfkort. Men Obama var inte så himla trovärdig när han skulle förklara hur 95 procent av alla amerikaner ska kunna få skattesänkningar i dessa finanskrisens dagar.

Båda hade starka och personliga avslutningar. Men jag måste erkänna att jag blev rätt uttråkad och tappade koncentrationen flera gånger under debatten. Då finns det å andra sidan en mening med att se hela rasket en gång till, efter att ha läst alla kommentarer.

Nå, även om det var en hel del rallarsvingar och tjuvnyp så blev det inte alltför fult vilket jag tror de allra flesta är tacksamma för. Vi slapp höra om såväl Ayers- som Keating-affären eller om andra tveksamheter i kandidaternas förflutna.

Någon avgörande vändning för John McCain blir det knappast, inte på grund av debatten i alla fall. Men jag var glad bara för han inte en enda gång kallade sig "maverick".

/Gunilla

No comments:

Post a Comment