08 December 2008

Amy Goodman om journalistik

NEW YORK Missa inte den debattartikel av Amy "Democracy Now" Goodman som DN publicerade igår! Utdrag:
Att söka upp tystnaden. Det är en journalists ansvar – att ge röst åt de bortglömda, åt de övergivna och de som slagits till marken av de mäktiga. Det är det bästa skäl jag känner till för oss journalister att ta våra pennor, mikrofoner och kameror med oss ut i våra egna samhällen och ut i vida världen. Genom att erbjuda ett forum för människor att tala om sig själva kan medierna bli en avgörande kraft för fred. Medierna kan bygga broar mellan samhällen, snarare än att förorda bombandet av broar. Medierna bör utgöra en fristad för avvikande åsikter.
(– – –)
Vi behöver medier som ställer makthavare till svars, inte skyddar makthavarna. Och vi behöver medier som bevakar dem som bara skapar mediebrus och på så sätt utarmar medierna.
Arvid Falk tar DN:s reportage om ett av de många romska ghetton som finns i Rom som exempel på god journalistik, och därtill ett dito på så kallat mediebrus: "att tävla med att använda bloggverktyg för att skvallra om Idol".

Jag håller med Amy Goodman om hennes resonemang, men också med denne bloggare som varnar för när journalister förvandlas till aktivister (med vilket jag inte menar att det är fel när journalister blir aktivister, men de måste vara medvetna om sina roller etc etc bla bla bla och så vidare och så vidare).

/Gunilla

No comments:

Post a Comment