05 December 2008

Bilder från Stockton I

NEW YORK Här är de utlovade bilderna från Stockton. Läs, om ni inte redan gjort det, reportagetexten som jag skrev för TT (sändes ut söndagen den 30 november).

Jag lade inte ner så mycket tid på att fotografera – dels för att jag hade fått besked om att inga bilder behövdes till texten, dels för att jag var där på eftermiddagen när det började skymma, dels för att det förstås tar tid att ta bra bilder (tid som jag istället lade på att låta mig köras runt mer i olika bostadsområden).

Jag skriver in några bildtexter här senare. Och ännu senare kommer nog några foton från ett område som inte drabbats av några utmätningar, en så kallad "gated community" i Stockton.

Uppdatering: Nu har jag lagt mer information till bilderna nedan. Det överlappar delvis med reportaget jag länkar till, men här finns också lite extra bonusinfo.Bostadsområdet Mossdale Landing utanför Stockton byggdes på ett fält där det tidigare vuxit majs, vete och tomater, i en dal i norra Kaliforniens inland.
Pendelavståndet till arbetstillfällena i The Bay Area (San Francisco, San José, Oakland, Livedale...) är långt, minst 90 minuter enkel resa med bil, men inom räckhåll.
Flera byggbolag fick dela på tomträtterna, och satsade på hus för låg- och medelinkomsttagare som ville köpa sina första egnahem, bort från trånga och dyra hyresrätter.
Med hjälp av lockande lån blev husdrömmarna verklighet – men med ökande räntor, successivt tuffare avbetalningsvillkor och kraftigt sjunkande fastighetspriser förlorade husen sin attraktion. Över hela USA, främst i delstater som Kalifornien och Florida, har människor tvingats lämna sina pantsatta hem till banken ("foreclosure") när de inte kunnat betala räntor och amorteringar, och i områden som Mossdale Landing finns idag osålda hus där ingen någonsin flyttat in. Exploateringen av den gamla jordbruksmarken upphörde – som framgår av bilden – i förtid.Vissna växter och mäklarskyltar är vanligare än lekande barn på gatorna i Mossdale Landing, i Lathrop utanför Stockton.
För två år sedan var detta ett av byggbolagens modellhus. Varje helg kom mängder av spekulanter i bil för att titta på det nya området, där de kanske skulle kunna köpa en egen, rejäl bostad. Samtidigt kunde Stocktonborna, ofta med lägre löner än de från The Bay Area, inte konkurrera som köpare.
Nu när husen är osålda – trots halverade priser – förfaller trädgårdar och blomsterrabatter snabbt.
Detta hus kostade som nytt 700 000 dollar (nära 5,6 miljoner svenska kronor), men bjuds nu ut för 389 950 dollar (3,1 miljoner). Hittills har ingen människa bott där. Andra fastigheter har sjunkit ännu mer i pris.


Utanför uppemot vartannat hus på vissa gator i det nyuppförda området Mossdale Landing sitter en mäklarskylt. Dessa båda fastigheter är till salu; det till höger har tagits i pant, och båda väntar på nya köpare.
Det är sällan familjer i behov av en större bostad som köper dem – nu – utan investerare som spekulerar i att priserna nått botten och planerar att försöka hyra ut dem tillsvidare.
Enligt mäklarna funderar i princip alla som trots allt bor kvar i Mossdale Landing på att sälja. I regel har de betungande månadsavbetalningar på lån som överstiger husens marknadsvärde – så många frågar sig varför de ska bo kvar och pendla långt till jobbet, när fastigheterna på centralare lägen blivit så mycket billigare. Det är fullt möjligt att bara sticka från huset, låta banken ta det i pant, hyra en bostad i några år och hoppas att ens kreditvärdighet återupprättas i framtiden.
Det fåtal som köpt hus i områden som Mossdale Landing med sund ekonomi och en trygg anställning med god lön i botten ser knappast heller någon anledning att bo kvar, ifall grannhusen står öde eller hyrs ut till vårdslösa hyresgäster. Ett bostadsområde kan förfalla mycket snabbt när skötsamma familjer väljer att flytta – en nedåtgående spiral.


– Vi trivs bra här i Mossdale Landing för det är tyst och lugnt, säger Maurice Moren som flyttade hit först våren 2008, här med dottern Paulina, 7.
Tidigare bodde familjen – som består av fyra personer – i Tracy. Det är ett område som ligger lite närmare Maurices jobb, som kock/restaurangchef på en golfklubb i Livermore, men där det var en rätt stökig uppväxtmiljö för barnen, med gäng och dåliga skolor. Därför beslutade de sig för att flytta till Mossdale Landing.
– Jag är ändå besviken, för de lokala skatterna har blivit mycket högre än jag trodde – 8 000 dollar om året. Det har jag ingen lust att betala. Visst lär fler flytta in och dela på kostnaderna. Men frågan är hur många år det tar. Så vi funderar redan på att flytta. Varför ska jag betala så mycket för att bo här, när huspriserna sjunkit i områden som ligger närmare jobbet?
Familjen Morens grannars hus står tomt, med lappar om foreclosure på dörren. Och Paulina har fått en hundvalp av pappa så att hon ska ha någon att leka med – på gatan bor det knappt några andra barn, trots att alla hus är byggda för familjer.


När mäklarna misslyckas med att sälja de utmätta husen åt bankerna återstår bara en sak: offentlig auktion. Fyndsugna investerare är nu de enda som lockas till Mossdale Landing och de andra "foreclosure"-drabbade områdena i Kalifornien.


Det är inte första gången bostadsområden växer upp snabbt på spekulation för att sedan överges av människor som inte klarat avbetalningarna på sina nya hus, som i Mossdale Landing. I början på 90-talet hände samma sak i Weston Ranch, ett område närmare Stockton. Men då var det arbetslöshet, inte "kreativa" lånekonstruktioner, som fick fastighetsköparna på fall.
– De utmätta husen köptes av investerare, som hyrde ut dem i väntan på stigande priser. Men hyresgästerna tog sällan hand om husen, berättar mäklaren Dave Harmon.
– Det blev problem med klotter, gäng, droger, brottslighet ... och Weston Ranch fick ett bestående dåligt rykte.
Dave Harmon har länge arbetat med att försöka sälja detta hus. Under den långa tid det stått tomt har det fått påhälsning av obehöriga – se graffitin på bilden nedan. De flesta mattor är förstörda och behöver bytas ut – se ovan – men kanske påbörjades nedgången redan när fastigheten senast var bebodd.
– Tyvärr tar hyresgäster inte alltid så väl hand om husen. Det händer också att ägarna inte bryr sig om de här fastigheterna, eller låter sina egna tonåringar bo ensamma i dem.Dagen efter vårt besök i Weston Ranch följer jag med Dave Harmon till hans kontor. Han får ett samtal från en lokal bank: "lånet är beviljat!". Det innebär att han äntligen fått detta hus sålt.

Köparen blir en pakistansk immigrant, som redan äger ett hus i området och som dessutom driver en restaurangrörelse i Stockton. Han vill köpa detta hus som en investering, och för att hjälpa en anställd i firman med familj och handikappade barn att få en hyresbostad.
Det var trixigt med lånet, särskilt sedan det visade sig att familjen befinner sig i USA illegalt (det vill säga saknar arbetstillstånd/green card/korrekt visum/medborgarskap). En första bank sade därför nej, trots att mannen betalat lånen på sin egen bostad utan anmärkningar.
Men den andra sade ja. Det är oklart om de fått veta något om immigrantstatusen.
Dave Harmon är i alla fall glad att det äntligen blivit en riktig affär med en riktig köpare – till skillnad från alla institutioner han och de andra mäklarna annars får jobba med nu.

No comments:

Post a Comment