05 December 2008

Dyrt med dollar – 40%-ig hyreshöjning på ett halvår

NEW YORK Dollarn uppe i 8:42! Ojojojojojojojoj. I slutet av april stod den i 5:90. Det innebär alltså en uppgång på nästan 43 procent på drygt sju månader, för oss som har inkomster i kronor och utgifter i dollar.

Hmm, det är inte lika roligt att betala hyror och räkningar nu som i våras, och det var inte ens särskilt roligt då...

Men så sent som i början av september var kursen – enligt samma källa, se länk – 6:56. Så ökningen är på blott tre månader hela 28 procent, bara på grund av valutakursförändringar (faktiska kostnadsökningar räknat i dollar orkar jag inte ens tänka på).

Det är lätt att le lite bittert när man ser hur svenska hyresgäster klagar över en årlig hyreshöjning på 3–4 procent... Kanske borde vi utlandsstationerade frilansjournalister få vårt eget lilla krispaket, det skulle inte kosta så mycket eftersom vi är så få. (Här i USA skojas det i alla fall om ett "bail out"-paket till sparkade journalister...)

Men som vanligt är det alltid mest synd om industriarbetare. Aftonbladets ledarsida skriver klokt om hur de varslade i detaljhandeln och hotellreceptioner glöms bort, liksom uppsagda tjänstemän.

Det gäller väl att se positivt på det hela. Som att man slipper trängas med svenska Manhattan-turister när man shoppar....nej, just det, det gör man ju inte (man shoppar inte, alltså). Eller som att kursen var uppe i nästan elva kronor (juni 2001) när jag var student här! Det var tider, det. Så illa är det i alla fall inte nu.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment