15 December 2008

Det var då – hur Guillou hamnade på Fibban

NEW YORK Om ni inte redan gjort det, läs vid tillfälle Jan Guillous bok "Det stora avslöjandet". Den är en produkt av sin tid, självgod och bitvis ganska provocerande i sin grabbighet (som jag minns den, det var flera år sedan jag läste). Men den är också otroligt skojig – och med ett stort mått av journalistromantik. Ack, svunna tider med förskott, smaskiga avslöjanden och påkostade utrikesexpeditioner!

Nu skriver Guillou om sin journalistiska historia på Piratförlagets hemsida, och om den roll sydafrikanska apelsiner och mutsprit spelade för att han alls blev journalist (eller skuldslav till Bonniers). Citat:
Om nu detta, att krossa [internatskolan] Solbacka, varit ett av mitt livs utsatta mål, om jag just därför börjat läsa juridik för att skaffa mig vapen – och om skolan kunde krossas med ett enda välriktat skandalreportage i en så föga ansedd tidning som FiB/aktuellt...
Så var det väl ändå journalist man borde bli?
Året är 1966, jag upprepar det för säkerhets skull. Att skriva var att delta i den politiska kampen och att skriva i riktiga kommersiella tidningar var förmodligen effektivare än Vietnambulletinen och Palestinsk Front.
Uppdatering: "Det stora avslöjandet" kan ni se här (finns i pocket).

/Gunilla

P S Anledningen till att jag alls var inne på Piratförlagets sajt var förstås debaclet om Gömda (som jag dock inte hittade något spår av!). Jag återkommer med några färska Monica Antonsson-länkar.

6 comments:

  1. Då tycker jag absolut att du skall läsa hans bok Det Stora Avslöjandet som på ett bitvis humoristiskt sätt berättar just den där historien. Jag läste faktiskt om den för ett år sedan. Första upplagan kom på Okboberförlaget eller vad det nu hette, men det finns en ny version på Piratförlaget. Särskilt för en journalist måste det vara kul att läsa hur det gick till i de kretsarna på 60- och 70-talet. http://www.piratforlaget.se/bocker/guillou---det-stora-avslojandet

    /Stefan

    ReplyDelete
  2. Hej Stefan,

    Tycker du ska läsa mitt inlägg en gång till, särskilt första stycket... ;-)

    Gunilla

    ReplyDelete
  3. Ooops! Sorry. Jag läste för fort och från mitten, avsnittet om hans presentation på Piratförlaget, varefter jag spenderade 20 minuter på den sajten. Och kom ihåg att det ju var en ganska kul bok att läsa. Åter till din sajt, och några snabba rader utan att läsa ditt inlägg ordentligt.

    Det gick för fort den här gången. Ber om ursäkt. Fast det var ju kul att vi tyckte ganska lika.

    Radera gärna min pinsamhet.

    /Stefan

    ReplyDelete
  4. Haha, nä, ingen historierevisionism, här inte!
    Jag håller med om att det blev lite otydligt. Jag skrev inlägget snabbt och orkade inte fixa vare sig länk eller bild på boken. Hade dessutom tänkt avrunda med att säga att boken är roligare läsningen än sajten...

    ReplyDelete
  5. Men ... historierevisionism är ju helt accepterat i västvärlden (o i östvärlden, nordvärlden och sydvärlden). Måste jag ståta med det där? Nåja, jag lär få cred för min snabbhet. Snabbt men fel! Vanligt i dagens debatt.
    /S

    ReplyDelete
  6. Du skrev:
    "att boken är roligare läsningen än sajten..."

    vilket är sant, men boken är dramatiserad. Därför var det intressant att läsa lite mer om hur det (kanske?) var i verkligheten. Därför mina 20 minuter hos JG.

    /Stefan

    ReplyDelete