13 December 2008

Det virtuella jordklotet – mindboggling!

NEW YORK Apropå föregående inlägg om journalistik v s nätet och så vidare – jag ska läsa in mig på Oscar Swartz' inlägg, med alltid lika blytung argumentation i ämnet.
Men snart ska jag sticka iväg på mitt reportagearbete, så tillsvidare kan ni läsa några av dem:

Lördag med lyftkranar och upphovsmän (mars 2008)
Att konkurrera mot gratis (7 december 2008)

Fler länkar kommer (kanske). Fast egentligen behövs det inte, eftersom Oscars texter alltid är proppfulla av länkar. Så ni kommer att vara fullt sysselsatta ändå.

Ett utdrag med lite modern historieskrivning om hur det var 1994 (vilket för övrigt var samma år som jag började på journalistlinjen i Stockholm):
Jag /Oscar, alltså/ hade studerat i New York och var överlycklig över faxen som gjorde att man kunde skriva en artikel i New York och sedan faxa den till Dagens Nyheter, där den manuellt skrevs in igen. I New York ligger Svenska Kyrkan i det makalösa läget 48:e gatan precis vid Fifth Avenue. De hade ett läsrum med svenska tidningar: Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och kanske andra. En del som bodde i New York gick dit och bläddrade i en hel månads skörd ibland för att veta vad som hände i Sverige. Det fanns inget annat sätt att orientera sig.
(– – –)
Alla tidningar ligger ute på nätet gratis nu. Förmodligen läses mer tidningstext än någonsin. Tidigare var tidningen förbehållen den som köpte ett pappersexemplar. I New York gick man till kyrkan. New York Times kunde man i stort sett inte läsa i Sverige och den kostade en förmögenhet. Beatrice och andra bakåtsträvare: ser ni inte revolutionen? Det hela är ju magiskt! Mindboggling! Vi kan läsa pakistanska tidningar var vi än befinner oss på jorden. Detta har hänt på bara några år!
Oscar påminde i ett av sina inlägg om detta gamla fina nätfenomen, med New Jersey-kille vid namn Gary Brolsma, som jag inte hade sett på flera år:

Visst gör hans framträdande en glad?!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment