22 December 2008

Klockorna i Gamla stan

STOCKHOLM En av de saker som jag verkligen saknar från Stockholm när jag är i New York är alla kyrkklockor. I Harlem finns det snudd på en kyrka i var kvarter (jag har två inom armlängds avstånd) men några kyrkklockor har de då inte.

Här i Gamla stan lever vi med våra kyrkor och deras ringande – framför allt Storkyrkan och min granne Tyska kyrkan är en del av vardagen. Kyrkklockornas slag gör om inte annat att man nästan alltid vet ungefär vad klockan är, även om man inte kollat aktivt. Det är en underbar ljudbild att ha omkring sig, tycker jag!

Tyska kyrkan har vackra klockspel klockan 8, 12, 16 och 20 varje dag. Men ibland (till exempel på onsdag klockan 15.45 och nu under juletid) kör de med extended version deluxe. Detta lät jag nyss datorn filma från mitt fönster (Storkyrkans klockor kommer in lite på slutet):

[hm, uppladdnigen funkar inte; jag försöker igen snart...]

Jag vet inte vilken sång (psalm, julvisa) det är? Det vet kanske läsekretsen. Bilder på den vackra Tyska kyrkan här, och församlingens hemsida med historik här.

Förresten – lite sent, men jag vill i alla tipsa om Gamla stans levande julkalender. Tre luckor kvar!

/Gunilla

P S Rubriken syftar på denna film, tydligen Sveriges första färgfilm.

3 comments:

 1. åh det bästa med min lya i alphabet city var just kyrkklockorna. tänka sig att ABC slår harlem :)

  ReplyDelete
 2. haha kanske inte DET bästa med alphabet city. men väldigt mysigt iaf.

  ReplyDelete
 3. Haha, jag kanske får flytta till Alfabetsstaden den vackra dag då jag är klar med Harlem...

  Kul att se dig här, Elina! Jag tappade vanan att läsa din blogg när du försvann från New York, men nu kan det ju vara dags att börja igen.

  ReplyDelete