09 December 2008

Might “get some (money) upfront, maybe”

NEW YORK Hjälp, vad ska man säga om korruptionsanklagelserna mot Illinois-guvernören och demokraten Rod Blagojevich?!

Jag har tyvärr inte läst så mycket om det hela ännu, men för den som eventuellt inte läst något alls så är historien i korthet alltså att de statliga åklagarna har spelat in telefonsamtal där guvernören säger sig villig att tillsätta den som betalar honom mest och/eller ger honom och hans fru bäst uppdrag/förmåner etc Barack Obamas lediga senatsplats (som guvernören utser, tills det är dags för val härnäst). Och fick han inte vad han ville ha var han beredd att utse sig själv till senator.

Enligt FBI är detta ändå bara toppen av isberget.

Man blir alldeles matt! Det vänder sig i magen, det låter som en bananrepublik och inte som USA. Jag önskar att jag kunde säga att man inte ska döma Blagojevich på förhand och att rättvisan måste ha sin gång et cetera, but it doesn't sound pretty.

Chicago – och New Orleans – har en särdeles ingrodd och svårutrotad historia av politisk korruption. Blagojevichs företrädare George Ryan (republikan) sitter för närvarande i fängelse för korruption ...
Och häromdagen blev det klart att amerikansk-vietnamesiske Anh "Joseph" Cao otippat vunnit en representanthusplats för ett New Orleans-distrikt i Louisiana, sedan den mångårige innehavaren Bill Jefferson (demokrat) förlorat väljarnas förtroende efter en muthärva (han förvarade pengarna i frysboxen).

Chicago Tribune avslöjade guvernörshärvan i Illinois
, må tidningen överleva, och BBC och New York Times sammanfattar. (Eller först och främst var det förstås de federala utredarna som avslöjade allt, och the Trib bara det medium som gjorde det hela offentligt. Men tillräckligt maktgranskande har tidningen i alla fall varit för att Blagojevich inte skulle vilja bistå den i företagsrekonstruktionen den hamnat i, och så ska han ha försökt att få vissa kritiska ledarskribenter petade.)

Godbitarna ur FBI:s material finns här.

Som Nate Silver skriver: detta kommer att ha efterverkningar i amerikansk politik i åratal framöver.

Obamas korta kommentar här. Inte för att det framkommit några som helst uppgifter om olämpligt samröre mellan Obama och Blagojevitch, tvärtom – men man påminns om hur oerhört korrupt Chicago-/Springfield-politiken är, och ställer sig ändå frågan varför just Obama skulle ha lyckats hålla sig helt ren under sina år i dess centrum (i delstatssenaten).
Dessutom, denna vecka hade nog Obama hoppats få uppmärksamhet för sina kommande energi- och miljöpolitiska utnämningar, inte prata om korrupta Illinois-demokrater.

Det är inte ens klart vem som nu kommer att utse den blivande presidentens efterträdare i senaten, men helt klart finns det stora risker när utnämningsförfaranden ligger i korrupta politikers händer. Läs även Mathias Sundin här.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment