06 December 2008

Mjölkning – 163 %-ig prisuppgång på mindre än 1 år


NEW YORK Nu måste jag klaga lite mer över kostnadsökningar, allmänna och som en följd av dollarkursens förändring (här beklagade mig över min 43 %-iga hyreshöjning sedan april/maj).

Den här mjölkflaskan kostade i början av året – enligt den jemenitiske försäljaren i närbutiken Kilimanjaro på St Nicholas Avenue, där jag handlar nästan all min mjölk, och det mesta av min glass med för den delen – 1:50. Idag var priset 3 dollar. Alltså en ökning med 100 procent på mindre än ett år.

6 januari 2008 $1:50 ≈ SEK 9,50
(Kursen stod enligt Oanda då i $1=SEK6,35, d v s lite högre än under våren)
6 december 2008 $3 ≈ SEK 25
(Kursen nu: $1≈SEK8,35.)

Prisökning på mjölk på 11 månader, för den som har sina inkomster i kronor och utgifter i dollar: 163 %. Och så säger de att livsmedelspriserna inte längre stiger...

Jag är en storkonsument av mjölk, främst eftersom jag gör en hel del caffèllatte hemma till mig och mina gäster. Märket på bilden är för övrigt det som ger absolut bäst skum. Olika varianter av skummjölk, mjölk med lägre fetthalt och ekologisk mjölk blir inte alls lika bra. Baristamjölk à la Arla har jag inte hittat i New York.

Flaskan innehåller föresten en halv gallon, det vill säga 1,89 liter, för den som vill roa sig med att jämföra svenska och amerikanska mjölkpriser.

Rätt rejäla hyres- och mjölkprishöjningar, alltså. Och det var bara två exempel. Nu förstår ni att det blir lite jobbigt när ett par av mina större uppdragsgivare på ett par år a) halverat sina inte-särskilt-höga arvoden respektive, i ett annat fall b) skurit ned sina inköp med sisådär 80–90 procent. Det borde ju vara tvärtom, ju! Men, är det lågkonjunktur så är det. På sätt och vis känns det bra att vara ett med sin samtid.

/Gunilla

P S Detta inlägg tillägnas L – du hade helt rätt i din septemberspaning om de höga mjölkpriserna, fastän jag inte hade noterat dem! Då.

No comments:

Post a Comment