07 December 2008

Olympia Snowe – "a Quality Act"


NEW YORK Lite sent att skriva detta, men... Ju mer jag läser på om Maines ena kvinnliga senator Olympia Snowe, desto mer obegripligt förefaller det att John McCain inte valde henne som sin vicepresidentkandidat.

Decennier av politisk erfarenhet, både i Maine och i huvudstaden ("in the center of every policy debate in Washington", skrev Time för två år sedan), extremt populär på hemmaplan (79 % "approval rate" 2006 – bäst av alla 100 senatorer!), gedigen republikansk förankring i vissa frågor men moderat i andra (ungefär samma som McCain), någorlunda storymässig" (tidigt föräldralös, tidigt änka), annorlunda bakgrund med rötter i grekiska Sparta, ytterst stilig och kompetent framtoning ... the list goes on. Läs mer om senator Snowe här.

Bilden högst upp i inlägget är tagen 1977, då hon var senator i delstaten Maine (sedan 1995 är hon alltså senator för Maine, i Washington, men delstaterna har ju sina egna senater och representanthus).

I och för sig hade vi ju missat all underhållning som Sarah Palin levererat, men det är ändå väldigt konstigt att Olympia Snowe inte förekom oftare i förhandssnacket (några minuter innan jag fick veta att det blev Palin gissade jag förresten, felaktigt, på Texas-senatorn Kay Bailey Hutchison).
Snowe nämndes förvisso ibland – men mest i förbifarten, då hon avfärdades som alltför mycket till vänster och "too liberal". Och hon hade knappast upp piggat upp den republikanska väljarbasen på samma vis som Palin gjorde, däremot säkert slagits om en hel del mittenröster. Dessutom hade hon förstärkt McCains image som "independent", oberoende.

Olympia Snowe borde också ha varit det självklara förstahandsvalet för de svenska republikanerna, som exempelvis Sofia Nerbrand (hej, Sofia!) som med en socialt liberal vicepresidentkandidat hade sluppit försäkra att hon inte delade den socialkonservativa syn i frågor såsom abort och homosexuellas rättigheter som Sarah Palin, men inte Olympia Snowe, står för.

För att inte tala om att Snowe nog skulle ha lockat en hel del av de kvinnor som var sura på Obama för att Hillary Clinton inte nominerades, men som trots allt aldrig skulle ha röstat på en valsedel med Palins namn.

Nu spekuleras det i hur senator Snowe lär bli en av de republikanska senatorer som den demokratiska majoriteten kommer att flörta allra mest med. Det är väl heller inte helt otroligt att hon blir en av de republikanska ministrar Obama lovat utse (om han inte nöjer sig med en enda, försvarsministern Robert Gates, i sin administration). Hon har själv avvärjt sådana spekulationer, men...

Här kan ni se hur Olympia Snowe klarade sig i en CBS-intervju (jämfört med Palin):


Förresten inspirerades jag till denna text av New York Times' kolumnist Gail Collins, som idag skrev:
Olympia Snowe, the senior senator, is widely regarded as one of Congress’s quality acts. In fact, some people might have wondered why John McCain, if he was so desperate for a woman on his ticket, ignored a well-traveled, independent-minded experienced legislator who does her homework in favor of an out-to-lunch moose-murderer who cannot seem to put together a coherent sentence.
“Well, you know, John made the decision he did,” said Snowe vaguely.
Snowe seems very conscious of how key her role could be over the next few years, since she talks about building bridges with the enthusiasm of an Alaskan pork-monger. In recent years, she said, she’s been “embarrassed for our institution. I couldn’t possibly explain to my constituents what was going on here, the all-or-nothing drawing lines in the sand.”
Till sist noterar jag något förbryllad att senator Snowe kör med en älg på sin hemsida. Nog för att man förstår att det är en stor grej med älgar och älgjakt i Maine, precis som i Alaska, men ändå. Det känns ändå inte riktigt kongenialt med hennes image./Gunilla

P S En hel del av detta gäller även för den andra, något yngre, Maine-senatorn, Susan Collins. Maine är en av de blåaste delstaterna i USA, men har alltså två republikanska senatorer.

No comments:

Post a Comment