08 January 2009

Jag och Neo arrangerar "Gömda"-debatt

STOCKHOLM I mitten av december satt jag hemma i Harlem och tänkte att det hade varit mycket intressant att vara med i Oxelösund eller Vallentuna och lyssna till diskussionen om Monica Antonssons bok "Mia; Sanningen om Gömda".

Men man kan som bekant inte vara på två ställen samtidigt (även om jag försöker ibland). Därför hoppades jag att det skulle bli ett evenemang i Stockholm – och när ingen annan verkade arrangera något kom jag på att jag ju kunde göra det själv.

Den 14 januari blir det av, i samarbete med Magasinet Neo (som står för inramning, lokal, logistik och en massa annat)! Jag kommer att vara moderator. Programmet har vuxit fram denna vecka. Läs mer här – och kom gärna, ifall ni kan.

Annars försöker jag ta mig iväg till New York, så att jag kan vara med vid, eller åtminstone i närheten av, presidentinstallationen i Washington den 20 januari. Vi får se hur det går med kassaflöde och biljettköp och annat!

Uppdatering: Jag reser den 17 januari, enligt nu gällande plan.

/Gunilla

10 comments:

 1. Intressant och bra initiativ. Tyvärr med för kort varsel och för lång resa för att jag ska ha chans att närvara.

  Hoppas på en utförlig rapport i efterhand!

  ReplyDelete
 2. Hej Björn,

  Ja, det blev lite kort varsel. Jag började rodda med detta redan i mitten av december, men sedan kom som bekant julhelgen emellan för de flesta människor. Så vi drog igång först i måndags!

  Jag kommer nog inte att rapportera sååå utförligt här. Men vi hoppas kunna dokumentera seminariet på något vis, så att alla som vill ta del av det ska kunna göra det via nätet. Direktsändning blir det knappast, däremot möjligen filmning (webcast) och åtminstone en ljudinspelning (MP3-fil).
  Dessutom hoppas vi att det kommer dit journalister så att det blir spridning på så vis också!

  ReplyDelete
 3. Grattis! Det låter som en spännande uppgift, ssk som du varit engagerad i saken ganska länge. Finns det ngn som läst på mer änd du?

  Måste erkänna att just den där historien har jag inte orkat följa. Även om man är addicted så kan man inte läsa allt.

  /Stefan

  ReplyDelete
 4. Det finns säkert fler som läst på mer än jag. Men jag kan inte komma på så många...

  Och jag är ännu inte klar med alla böcker! Håller på med både Asyl och Vingklippt. Har inte ambitionen att läsa Mias tre senaste böcker.

  Jag förstår om du inte orkat följa storyn! Själv har jag släppt mycket annat som hänt på sistone, t ex Gaza. Har tyvärr lagt ner alldeles för mycket tid, borde ha pysslat mer med sådant som ger intäkter eller min bokföring eller vinterpromenader eller nå't!

  Vill man bara läsa EN text om Gömda rekommenderar jag recensionen i Helsingborgs Dagblad, gå till hd.se och sök på "Tusen bitar" och "Lotta Wendel" eller något sådant.

  En längre länklista kommer på Neos blogg under dagen.

  ReplyDelete
 5. Utan att ha läst så har min spontana varit: "Men vad sjutton, det är väl en roman hon skrivit?" Men man skall väl inte säga ngt utan att ha granskat debattinläggen. Därför är jag tacksam för en kort summering. Nu går jag till hd.se.

  /S

  ReplyDelete
 6. Jo, det är en slags roman hon skrivit, "based on a true story". Men den har marknadsförts som "sanning". Det är därför så många läsare gått i taket.

  Hinner inte skriva mer nu, men kolla på alla bloggarna så hittar du citaten från försättsbladet i böckerna, samt mängder med länkar till intervjuer. Eller kolla på Liza Marklunds hemsida. Eller det tyska förlagets:
  http://www.hoffmann-und-campe.de/go/ef4f0ff9-508b-af43-917557cc81942560
  Där står t ex:
  "Schwedens große Krimi-Autorin Liza Marklund hat ein Buch geschrieben, das sich liest wie ein Thriller, aber die bittere Wahrheit ist."

  ReplyDelete
 7. Läst. Jag förstår bättre nu. Förlaget och LM byggde en formidabel litterär karriär och än mer formidabel ekonomisk framgång på en 'literary hoax' med oacceptabla konsekvenser för de som i verklighete var inblandade. Här är länken till hela HD-artikeln som jag tycker du skall lägga ut till alla som söker en sammanfattning.
  http://hd.se/kultur/boken/2008/12/08/marklunds-historia-gaar-i-tusen/

  /Stefan

  ReplyDelete
 8. Glömde säga: Leve bloggvärlden när media sviker. Det illustrerades bäst när SVT försökte diskreditera Carl Bild för ngn månad sedan. Bemötandet hade aldrig fått samma genomslag om han inte själv kunnat bemöta det på bloggen och alla som kommenterade den.

  Jag måste nog sälla mig till gänget så småningom, så mycket skrivklåda som jag har.

  /Stefan

  ReplyDelete
 9. Ja, Bildt är förstås ett bra exempel. Och exempelvis Englas mamma, väl?!

  Det som jag tycker hänt nu litegrann, med Gömda-soppan, är att det är en bloggbävning (jfr FRA-debatten i juni) med medelålders damer som drivande krafter. Nya grupper som upptäcker sociala medier och så vidare, och så vidare.

  ReplyDelete
 10. Medelålders damer?

  Jo, jag tackar jag...(;-)

  Undantag finns...(;-)

  ReplyDelete