17 February 2009

Drama queens: Guillou och LizaMia


STOCKHOLM Östersundspostens Tomas Larsson klipper till med en riktigt bra krönika om Gömda-soppan: Liza Marklunds krumbukter.

Och här är min krönika till SVT Debatt. Jag lägger ut hela texten så småningom. Ett smakprov:

Jan Guillou sysslade en gång i tiden med källkritik och dokumentgranskning. Nu handlar hans publicistik tydligen om att bevaka sina affärsintressen. Kvällstidningarna har en gammal, fin tradition som Jan Helin borde vårda, nämligen att stå upp för enskilda människor – som de barn och vuxna som kommit i kläm genom Liza Marklunds och Mia Erikssons framfart – och att granska makten.

Men Aftonbladet i fredags, lördags och söndags blev blott ett språkrör för Liza Marklund, Mia Eriksson och Jan Guillou: ett gäng dramadrottningar och miljonärer.

/Gunilla

10 comments:

 1. Hatten av för din krönika, Gunilla. Mycket kärnfull och det blir rätt svårt för "The Dramaqueens" att hitta blottor i den slagserien.

  En fundering, bara: Schibsted äger Aftonblabla - de äger också SvD, som är fullständigt ointresserade av att gräva i sörjan (jag har skrivit till såväl SvD som Schibsted om detta, men mer eller mindre ignorerats). Det innebär att även Schibsted - genom affärer med tilläggsböcker - har kopplingar till Mytomanförlaget.

  Man undrar stillsamt om det SvDs tystnad är av ignorans, dumhet eller påbud?

  ReplyDelete
 2. Bra skrivet, Gunilla! Nu vill jag se AB skriva om de som kom i kläm; den andra sidan ska också få komma till tals.

  ReplyDelete
 3. Mycket bra!
  Väldigt imponerad!
  Hoppas verkligen att J:J läser sakta,högt och tydligt,bokstav för bokstav ur din krönika.
  Oj...oj känns lite pirrigt. Det krävs lite gott vin och en o annan chockladpralin framför TV i kväll.

  lena

  ReplyDelete
 4. Hej Gunilla,
  Underbart välskriven och seriös text (liksom dina tidigare)! Hoppas den bereds utrymme. Dessvärre (?) äter jag middag på Gondolen med min fru när det sänds, så jag får försöka fånga det på SVT Play.

  ReplyDelete
 5. Bra inlägg av både dig och Tomas. Nån sa häromdagen att suget efter sanna berättelser' och insprängd "ocensurerad sanning" i skönlitteratur har att göra med att många lever ganska stumma och fragmenterade liv idag; passion, envishet och långa, täta relationer får liksom inte plats (det tar ju också allt längre tid att bli vuxen, allt blir projekt). Samtidigt är (svenska) dörfattare idag ovilliga att lägga in betydelsefält som spelar med och lyfter berättelsen till något utöver vad den utåt handlar om, är det seriös prosa så ska det vara väldigt grynigt konkret som hos typ Hans Gunnarsson och andra.

  Man vill att texten ska vara som en film, en skärm av fotorealistisk konkretion. Och då sjappar naturligtvis möjligheten att använda romanen för att säga nåt nytt, det blir i nån mening förbjudet och "überduktigt" att sätta för mycket på spel i romanen, arbeta med symbolladdade konflikter, att använda den som ett prisma för verkligheten. Man får en ödslighet i det litterära skrivandet, och den sorts energi som förr laddade skönlitteraturen - Lars Ahlin och Vilhelm Moberg till exempel - försvinner. Den måste naturligtvis ta vägen någonstans hos publiken, och då får man istället et sug efter hisnande real-life-historier och personer som det är lätt att hundraprocentigt identifiera sig med.

  ReplyDelete
 6. Bra text. Själv är jag så otroligt besviken på journalistiken. Har av olika anledningar varit välinformerad om mycket som hänt i mitt lokalsamhälle, men grävande journalistik har det inte funnits och den "sanning" som presenterats av medierna har varit hårresande vinklad. Tyvärr.

  ReplyDelete
 7. Ja ,vad ska man säga om debatt?
  jag tycker att det är väldigt underhållande!

  Aftonblabla söndag JG: (typ) Vi i den riktiga seriösa media,kollar noga alla fakta.
  Jan Helin chefredaktör på Aftonblabla i debatt svt : va?öh,va? jag förstår inte,va? öh..öh va?

  ReplyDelete
 8. Gunilla!

  Mycket bra krönika. Du skrev:

  "Jan Helin har också sagt att bloggarna hetsar upp sig över "mediernas skumma intressen", men att det inte är så. Hur är det då?"

  Kalla mig konspiratorisk, men jag tror det är ännu större än så. Det är inte bara mediaeliten som har skumma intressen...

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/02/darfor-skyddas-liza-marklund.html

  ReplyDelete
 9. Du är härlig att läsa. Mycket bra och du sätter fingret på många ömma punkter. Har åter tagit mig friheten att länka till din artikel från min hemsida. Fortsätt!!

  ReplyDelete
 10. Det var ett bra citat de drog på debatt, om PR-konsulten som fixade scoopet.

  Inte så lätt att slå hål på det heller.

  ReplyDelete