04 February 2009

Om Gömda på pränt: Neo och Journalisten

STOCKHOLM Idag kommer två texter om Gömda-soppan som jag lyckats prångla in i pressen ut.

Dels finns en text i Magasinet Neo, i butikerna idag. Där har jag skrivit lite om varför så många blivit besatta av alltsammans, och avslutar med att efterfråga Jan Guillous syn på att han tjänat grova pengar på en "sanning" som han i andra sammanhang skulle ha sågat.

När Neo släpptes igår antydde någon att min text (vars deadline var den 12 januari!) blivit daterad, men jag håller faktiskt inte med.
Visst har ämnet stötts och blötts lite varstans sedan magasinets pressläggning, och jag skulle inte skriva samma text idag som för tre veckor sedan – men Guillou har ju i alla fall inte precis lyckats förklara sig så väl. Tvärtom. Han får återkomma när han läst böckerna och kollat in hur förlaget och Liza Marklund tillsammans marknadsfört dem som journalistiska produkter.
Läs kolumnen och döm själva – köp Neo!

Min andra text riktar sig mot TV4:s ledning, och går ut på att den visade dåligt omdöme som till Marbella sände en reporter som dels tyvärr inte var initierad nog att bemöta felaktiga påståenden, osakligheter och lögner från intervjupersonen, dels delar agenda med densamma. Den texten finns publicerad i veckans nummer av Journalisten, som ska finnas hos sina prenumeranter idag eller imorgon. Kanske finns den även online framöver.

/Gunilla

3 comments:

  1. När det gäller TV4 så var det ju självklart ingen slump att dom skickade Pihlblad då syftet INTE var att få fram något av värde utan att ge Liza bästa tänkbara försvar som tack för lånet av haziendan till Gummeson. Tv4 ligger ju riktigt illa till som trovärdig TV kanal. De ska ju enligt reglerna vara lika oberoende som SVT för att få sända i marknätet men det kan man verkligen ifrågasätta. Hoppas att någon på insidan snart tröttnar på terrorns regemente och berättar hur allt går till.

    ReplyDelete
  2. Precis, hoppas att någon börjar prata, någon som tröttnat på hur det ser ut och hur det går till bakom kulisserna.

    ReplyDelete
  3. Jo, det kommer nog fram en eller annan insiderberättelse, får man hoppas..!

    ReplyDelete