24 February 2009

Prinsen prövades i sju år

SOLNA Om ni inte visste det så är jag smygrojalist. Och vore det inte för att jag häromveckan dessvärre lurades iväg från Gamla stan så skulle jag nog ha kilat över till pressträffen Slottet om ett par timmar.

/Gunilla

11 comments:

 1. Jag är också smygrojalist och ikväll bjuds det på tårta i min studentkorridor.
  Så underbart med en glad nyhet mitt i allt mediebrus!

  ReplyDelete
 2. Jag måste erkänna att en och annan liten skämsig tår ville rulla ur ögonen av rörelse.
  Tänk att bli så påverkad av att en för mig främmande kvinna får LOV att gifta sig med den man hon valt för länge sedan...

  ReplyDelete
 3. Ja, som de strålade idag (hertigparet, alltså)!

  ReplyDelete
 4. Tjäna för Rakel? ;)

  Och apropå tugget om "dynastin Westling" frågade jag en engelsk dam om hur man såg på frågan hos dem - Elizabeths söner skulle ju enligt somliga kalenderbitares principer inte vara samma dynasti som hon själv när de bestiger tronen, eftersom de borde fortsätta sin faders dynasti. Hennes svar: det kräver litet byten av efternamn (Prins Charles är idag "Charles Wales" på id-kort och liknande men kommer som kung att bli "Charles Windsor") men i princip är det en nullitet, ingen menar på allvar att det skulle upstå en ny kungaätt när Elizabeth avlider.
  Och eftersom vi i Sverige nu har ren förstfödslorätt till tronen inom den regala linjen oavsett kön så kan det ju inte spela någon roll här heller.

  ReplyDelete
 5. Nej, det borde inte spela någon som helst roll, har Sverige kvinnlig tronföljd så har Sverige. Då kan man inte swoppa ätt hur som helst. Det konstiga är att detta inte stod klart för alla sedan länge, uppenbarligen har ärkemonarkisternas (eller vulgärmonarkisterna, vet ej vem som spridit myten om "dynastin Westling") bild fått visst fäste utan att vederläggas av förnuftet.

  Igår talade Daniel Westling om att han ska stötta Victoria och propagera för hälsovård och entreprenörskap. Men jag vågar sätta en krona eller två på att han kommer att marknadsföras som Den moderne mannen – en hemmapappa royal de luxe, så att säga.

  Och idag lär medierna ta upp det som de inte hade tid med igår: att spekulera i prins Carl Philip och prinsessan Madeleines giftermål. Om några veckor är det ju fritt fram att deklarera fler kungliga förlovningar.

  ReplyDelete
 6. Aha, vare sig en vulgär- eller ärkemonarkist – utan helt enkelt en gammal bloggbekant är det, som spridit myten om en westlingsk dynasti. Han är överallt, han!

  ReplyDelete
 7. Just det. Min gissning är att Guillou helt enkelt fann en snygg punchline, han såg inte helt allvarlig ut när han sa "nu får vi ätten Westling". Men ganska många har tagit honom på orden.

  Sen finns det ju urmonarkister som faktiskt tycker att kungadömet borde ha rejäl makt, att kungen förkroppsligar den svenska stammen (hallå, kom inte både Bernadotte och hans fru från Frankrike? och de var båda två högst borgerliga till ursprunget!) och att det av porincip är tveksamt med en regerande drottning, men dom kan inte vara många numera.

  ReplyDelete
 8. Förresten, man eklaterar väl en förlovning och ingenting annat. Vad vet jag.

  Magnus,
  Det där med att Guillou togs på orden...det får vi nog alla sluta med. ;-)
  Nej, ärkemonarkisterna/-rojalisterna är nog inte så många – men de poppar ju upp i just sådana här sammanhang, såsom:
  http://traditionochfason.wordpress.com
  och
  Dag Elfströms artikel på Newsmill.

  ReplyDelete
 9. Smygrojalist, Gunilla?

  Jag trodde att moderna journalister till trots var demokrater. Vad kan göras för att omvända dig? Republikanskt rödtjut? =))

  ReplyDelete
 10. Tristan: Nu är det väl -INTE - revolution på gång?!

  ReplyDelete
 11. Magnus, nej det är inte revolution på gång. Däremot finns en viss önskan om att försörjningsstödet till kungafamiljen minskas från ca 100 miljoner kr/år till ca 70 000 kr/per familjemedlem den dagen då "deras" tillgångar tar slut. Alternativt att de blir självförsörjande genom eget arbete på den öppna marknaden.

  ReplyDelete