17 February 2009

Varumärkens värde varar

STOCKHOLM Jag repeterade just läsningen av Tonchi Percans artikel hos Newsmill i december, om affärskopplingarna mellan Liza Marklund/Piratförlaget och kvällstidningarna. Anledningen är att jag skriver på en liknande text, eller en som har beröringspunkter.

Vartenda ord i det Tonchi Percan skrev i julas är ännu skrämmande aktuellt och relevant i debatten, och belyser verkligen den gångna helgens massiva pr0-LizaMia-publicering i Aftonbladet! Citat:

Men Monica Antonssons bok visar att Liza Marklund ljugit. Det finns inte och har inte funnits några mordhot mot Mia Eriksson. Antonssons bok visar också att Mia Eriksson är den största mediabluffen i modern svensk historia. Någon annan slutsats än att huvudpersonen Mia är en mytoman är svår att dra från boken Sanningen om Gömda.

Det är egentligen en absurd situation. Liza Marklund är ett varumärke med uppdrag att sälja både Aftonbladet och Expressen.

Varumärket Liza Marklund ska se till att läsare köper Aftonbladet som lockar med hennes böcker samtidigt som hon drar läsare till Expressen med sina kolumner.

Både Aftonbladet och Expressen hoppas alltså stoppa upplageraset med hjälp av Liza Marklund. Därför kom Monica Antonssons anklagelser om lögn olämpligt för båda drakarna. Deras gemensamma affischnamn anklagas för lögn. Affärsuppgörelser med Liza är alltså anledningen till att de inte vill sänka Liza Marklund. Att sänka Liza skulle kosta Aftonbladet och Expressen alldeles för mycket och det är därför de sviker sina läsare och sina publicistiska uppdrag.

/Gunilla

7 comments:

 1. Gunilla!

  Det är onekligen skrämmande hur liten den inre kretsen i gammelmedia är. Det är ett fåtal personer som är styr och stället. Liza Marklund har lyckats bygga upp en position där hon är insyltad i båda lägren, både hos Bonnierägda Expressen och Schibstedägda Aftonbladet. Idag är hon, precis som Tonchi Percan säger, mer av ett varumärke än journalist. Ja, det var väl ett bra tag sedan hon verkligen jobbade som journalist. Idag är hon mer av en åsiktsmaskin än något annat. En åsiktsmaskin som både Expressen och Aftonbladet sätter sin tillit till. Skrämmande!

  Just nu pågår Operation Rädda Liza Marklund. En välregisserad akt i två delar. Första akten har vi precis bevittnat, en Massattack mot Monica Antonsson med syfte att sprida bilden att det Mia Eriksson säger är sant och att det finns "bevis" för det. Nu följer akten Totaltystnad, för att låta den bilden sjunka in i allmänhetens medvetande!

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/02/locket-pa-for-liza.html

  Det är nu viktigare än någonsin att bloggosfären fortsätter att ifrågasätta denna bild och gammelmedias agerande!

  ReplyDelete
 2. Ja, jag klipper till med en liten debattartikel senare idag... Svårt att se om den får något genomslag, men en eller annan kanske väcks till insikt! ;-)

  ReplyDelete
 3. Gunilla!

  Lycka till med debattartikeln! Varje litet nålstick är bra.

  ReplyDelete
 4. Du minns ju att jan G i sin vidriga hatkrönika i aftonblabla gärna tog emot tips från bloggarna?
  Jag har nu tipsat tidningen om att Liza marklund är polisanmäld av Elisabeth Hermon för förtal.

  Ser fram emot att fortsätta tipsa om det som händer ang gömdagate.

  lena

  ReplyDelete
 5. Gunilla:
  Sitter vid en annan dator och skriver i all hast.
  Då bidde de anonym,men det är jag lena.
  Du vet med MA på Neo o kinahaket.

  ReplyDelete
 6. Lysande aktivism, Lena! Jag lyfter upp det i ett separat inlägg. Inte för att jag tror att Guillou bryr sig, men det är väldigt roligt. Han kan få massor av tips!

  ReplyDelete