14 March 2009

Annika är heller ingen räv

NEW YORK Det ska bli intressant att se vad Liza Marklunds krönika i Expressen ska handla om imorgon. Ett så aktuellt och givet ämne som giriga bankdirektörer på SEB kan hon ju rimligen inte behandla i alla fall, hur skulle det se ut?!
Annika Falkengren kan ju isåfall enkelt försvara sig med att det bara är en mediedramaturgisk grej, att det är typiskt att hon som är blond och framgångsrik och rik och kaxig ska tas ner (och så vidare och så vidare). Och hur skulle det se ut om Marklund skrev något kritiskt om en jämnårig Annika?!
Men det finns förstås tillräckligt många dumma män här i världen hon kan ge sig på istället.

Uppdatering: OBS! Jag menar med ovanstående inte att Annika Falkengren är ensam skyldig till SEB-skandalen. Det är förstås bankens bolagsstyrelses ansvar, och det finns som bekant många mäktiga och giriga med fingrarna långt ner i syltburkarna i bolag och kommissioner både här och där. Vad jag menar är att Liza Marklund fällt krokben för sig själv som krönikör, genom att antyda att blonda och framgångsrika som hon bara får kritik av dramaturgiska eller avundsjuke-själ, inte för att det finns någon saklig anledning till kritik.

Uppdatering söndag: Jodå, Annika Falkengren fick sig minsann en släng av den marklundska sleven. Det är väl skillnad på framgångsrika blondiner och framgångsrika blondiner.

För övrigt är det mycket intressant att spekulera kring vad det innebär med den smöriga hälsningen till nye chefredaktören.

/Gunilla

9 comments:

 1. Kjell G. Alexis A. sa:
  Liza har redan satt rejält krokben för sig själv. Hon stapplar fram på de två svaga kryckorna Leif GW och JAG Guillou, hur länge hon nu klarar sig med det.

  ReplyDelete
 2. Liza brukar ju skriva sina krönikor om sånt som andra redan skrivit om och som borde haft kredit av.  Tror nog inte hon inte heller nu hittat eget material utan skriver om något någon annan hittat då det oftast handlar om den "politiska agendan" då hon skriver i egen sak om som hon sen aldrig riktigt klivit ut och förklarat.

  Men man får väl tro att hon vågar lyfta sanningen!

  Hoppas du har det bra
  Over there!
  Träffar en och annan bra journalist eller jurist.


  Leroy

  ReplyDelete
 3. Får väl hoppas at hon har källhänvisning i morgon.


  Det r en av bristerna anser jag.

  Alltför mycket egen påstådd historia då andra egentligen borde ha fått kred.


  Leroy

  ReplyDelete
 4. Kjell G. Alexis A. sa:
  Gunilla; i Asyl påstår Mia att hennes ursprungliga ansökningshandlingar för asyl försvann hos INS, därför kallade hon på "Hanna", Liza M, för att göra det andra underlaget till Immigration Court i Denver. Om en ansökan blir avslagen hos INS får den sökande då inte tillbaka underlaget? Det verkar lägligt skumt att Mia hävdar att de ursprungliga ansökningshandlingarna försvann hos INS, kanske "försvann" de för att Denver inte skulle kunna jämföra dem med vad Livingston såg, dvs kanske "doctored" handlingar?

  ReplyDelete
 5. Samtidigt som SEB:s VD inte är någon "räv" så kan man göra gällande att det samma gäller de svenska ekonomijournalisterna. Finns det några riktiga sådana över huvud?

  De svenska ekonomijournalister varken gräver kring eller granskar kritiskt näringslivet.

  En förklaring till frånvaron av kritiskt granskande av näringslivet är förstås att näringslivet i all väsentlighet är privatägt. En ekonomijournalist kan därför inte åberopa offentlighetsprincipen i syfte att kunna gräva i näringslivets alla arkiv. (Årsbokslut, balans- och resultaträkningar är dock offentliga.)

  Det borde emellertid inte hindra från att man genom de offentliga kanalerna utnyttjar offentlighetsprincipen, såsom till Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och bolagsverket, patent- och registreringsverket ingivna handlingar.

  Det slår mig att man mycket väl skulle kunna tolka Stieg Larssons trilogi, "Millennium", som ett slags kritik mot de svenska ekonomijournalisternas bristande grävande; Stig Larsson målar ju upp en ovanligt driven ekonomijournalist i protagonisten "Michael Blomqvist".

  ReplyDelete
 6. Jaha, krönikan kom att bli en rätt uddlös utläggning om dumsnålhet och barns överflöd av leksaker, böcker, cd-skivor och datorspel kontra skolor med nergångna och lappade skolböcker (uppenbarligen har det undgått henne att dessa två facetter av barndomen söällan finns på samma ställen - tror LM att alla svenska barn peppras med hi-techpresenter jämt? eller att det är skolorna i Stockholms innerstad och Lidingö som har ständig ebb i kassan på skolböcker och papper, och använder kartböcker där östtyskland fortfarande finns?)

  I slutet av texten en påhängd notis där hon utnämner Annika Falkengren till Sveriges girigaste. Oj, det här var verkligen ganska lamt.

  Läs också Per Svensson granskning av de nära porallellerna mellan "Gömda" och "Inte utan min dotter" där han också lyfter fram hur hårt en då ganska okänd Liza Marklund försvarade den senare bokens sanningshalt:

  http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article419679/Baserad-pa-en-sann-succé.html

  ReplyDelete
 7. Hej Gunilla. Har du jetlaggat klart än;)

  Krönikan är ute och du blev sannspåd. Det finns ju inte så mycket att skriva om förutm girigheten och att basha Schyman. Lite komiskt.

  här är mitt lilla bidrag till girigheten:

  http://dackecountry.blogspot.com/2009/03/wanja-som-talesperson-for-girigheten.html

  ReplyDelete
 8. Nils Dacke,

  Haha, om hon skrev om Annika F och girigheten så blev jag väl snarare felspådd. Kunde hon inte ha skrivit något om att hur hon minsann förstår hur Annika känner sig nu, med allt näthat och alla dummisar som väller fram och vänner som sviker en? Eller något på blondintemat – att Annika har fel klass, fel kön och fel hårfärg etc?


  Tristan Hugo,

  Ja, det där kan du nog ha rätt i. Fast lite gräver de nog i alla fall! De senaste dagarnas skandaler har väl plockats fram av ekonomijournalister, eller?

  Magnus,

  Visst har vi (Gömda-maniker) alla slukat Per Svensson. Jag skickade förresten en artikelönskning till honom häromveckan, som jag hoppas han tar till sig. Han har skrivit så mycket som varit riktat till Liza Marklund att jag tyckte han kunde ta itu med ett annat tema också. Det behövs någon med stor intellektuell pondus som kan följa upp min Neo-krönika, nämligen (ni som läst den förstår vad/vem jag syftar på att Svensson borde skriva om).


  Alexis,

  Jag ska försöka kolla upp det där med INS.


  Leroy,

  Kan bara hålla med!

  ReplyDelete
 9. Hoppas Svensson hörsammar dig, Gunilla. Det vore väldigt intressant.

  ReplyDelete