15 March 2009

Sura degar, glada miner

NEW YORK Läs SvD:s fina brödreportage, om surdegar och stenmalet mjöl. Martin Johansson – som redigerat några bildreportage jag gjort för Fokus finfint – figurerar också i detta Studio Ett-reportage.

Om brödkvaliteten – enligt vissa – är usel i vanliga svenska butiker skulle ni se hur det ser ut här. Inte kul alls! Jag har några gånger smugglat in färsk jäst från Sverige för att kunna baka hemma. Nu funderar jag på om jag inte borde haka på bakningstrenden och skaffa lite surdegar. Det är faktiskt ingen dum idé alls... Ska kolla upp om det finns bra bakningskurser på New Yorks olika matlagningsskolor, t ex CIA där jag redan varit flera gånger på olika slags kortkursen. Tips om New Yorkmotsvarigheter på surdegstrenden emottages tacksamt om någon vet! Eller var man kan köpa bra bakmjöl. Att följa svenska recept funkar ju heller inte alltid här, det blir ofta fel med kemin.

Apropå bröd så gick jag igår kväll förbi Magnolia Bakery på Bleecker Street i West Village. Oj, vilken kö det är dit! Minst tjugofem personer stod utanför husknuten och väntade på sina cup cakes (muffins med tjusig glasyr).

/Gunilla

4 comments:

 1. Kolla efter artisan bread. En "rörelse" som startade i Kalifornien (om jag inte minns fel) av några som, liksom du, tröttnade på smaklösa, svampiga bröd. Bröden är oftast gjorda på surdeg och alltid på kvalitetsmjöl. Även levain bread bygger på samma princip.

  Några länktips efter en snabbgoogling:
  http://www.artisan-bread-school.com/USAclasses.htm
  http://www.levainbakery.com/
  http://officialsite.com/index.asp?regionid=45&categoryid=61

  ReplyDelete
 2. Det brukar finnas färsk jäst att köpa (Fleischmann's), om man letar.

  ReplyDelete
 3. Magnolia finns i mid town också :) kortare köer

  ReplyDelete
 4. Hm, måste ta tag i detta med brödbakandet... Tack för alla tips!

  ReplyDelete