16 March 2009

Claire Wikholm & Co IINEW YORK Här är en sändning av Dabrowski från den 15 december 1990, i vilken Claire Wikholm lanserar begreppet "En kvinnlig Sockerconny". Vem det är? Jo, Betty Mahmoody.
Om ni kollar på intervjun så kan ni notera att samtliga – Claire Wikholm, Ebbe Carlsson och intervjuaren Stina Dabrowski – tycker att Inte utan min dotter är en tämligen usel bok och avfärdar den som inskränkt och rasistisk. Detta är rentav de två ord som självaste förläggaren Ebbe Carlsson använder!
Men han avslöjar här både att han inte ens hade läst den innan han låtit översätta den till svenska, och att den antagligen aldrig hade getts ut om det inte hade varit för Ebbe Carlsson-affären (som gjorde att han redan var så kölhalad som man kan bli).
Jag hittade detta klipp i SVT:s Öppna arkiv tack vare att kommentatorn Malou tipsade om att det var Ebbe Carlsson som i slutet av 80-talet gav ut Inte utan min dotter– tack. Det är verkligen märkligt att så etablerade förläggare som Carlsson och Björn Linnell legat bakom de här böckerna.
Tydligen skedde samtalet apropå att Stina Lundberg hade intervjuat Betty Mahmoody.

Uppdatering: intervjun finns också i SVT:s Öppna arkiv, jag lägger ut den i nästa inlägg.

/Gunilla

P S Det ser ut som om Wikholm och Carlsson bara råkar vara i TV-studion samtidigt och inte alls känner varandra, men enligt Wikipedia umgicks de i samma Malmökretsar i slutet på 60-talet.

4 comments:

 1. Att Ebbe bestämde att Mahmoody skulle ges ut på svenska är naturligtvis kul, men att han gjorde det först sedan han själv blivit skandalprins är kanske ett utslag av hans självmytologiserande. Boken kom ut på Bonniers 1988 - vet inte vilken månad, men många böcker kommer ju i september/oktober - och Ebbeaffären exploderade i juni samma år. Det tar ju litet tid att översätta och ge ut böcker, så mitt tips är att han nog clearat den innan han själv hamnade i tidningarna.

  ReplyDelete
 2. Ständigt denne Ebbe! Otroligt vilken affär har han INTE varit med i under 70 och 80 talet.

  Ebbe är kanske den största mytoman som gått i ett par Svenska skor under de sista 40 åren. Han är ett fenomen.

  ReplyDelete
 3. Magnus,

  Det har du nog rätt i! Intressant. Synd att man inte kan fråga karln.

  Nils Dacke,

  Just det, ständigt denne Ebbe..! Det är som Jan Guillou som också dyker upp ungefär överallt.

  ReplyDelete
 4. Angående Ebbe och kanske lite of-topic. Men jag tycker att det är synd att ingen journalist gräver fram vem som var hans egentliga uppdragsgivare (kanske något för dig Gunilla efter att Gömdagate blivit klarlagt?). Det finns mycket i Ebbe-affären som är skumt och höljt i dunkel. Ta bara det faktum att han kunde komma och gå som han ville hos regeringen. Det har blivit lätt att avfärda honom som en mytoman och ett socialt geni som kunde gå genom stängda dörrar. Men det fanns krafter som styrde Palmeutredning mot helt otroliga mördare som PKK, 33-åringen eller mot Christer Pettersson och bort från viktiga ledtrådar som pekade mot andra spår som polisspåret. Där var onekligen Ebbe en viktig person.

  Varför han var förläggare till en rasistik bok som - Inte utan min dotter - som genomsyras av en negativ bild av Iran och iranier borde få en mer framträdande plats i diskussionerna. Men det är förstås på en annan tråd än denna.

  Malou

  ReplyDelete