22 March 2009

Dags att ta tag i min hemsidaNEW YORK Snart är det dags att göra något som jag borde ha gjort för tre år sedan, nämligen att låta min hemsida "go live", alltså http://gunillakinn2867.sitewelder.com ska bli http://www.kinn.se.

Det vill säga, den är ju redan "live", men den ska alltså ligga på rätt domän – www.kinn.se – och dessutom uppdateras.

Bland annat ska jag strama åt och aktualisera texterna, korrläsa engelskan, lägga in många fler arbetsprover såsom PDF-filer, stoppa in fler någorlunda nytagna fotografier, eventuellt integrera denna blogg – och lite annat smått och gott.

Dessutom ska jag se över alla mina Internetleverantörer och domänhotell (Telia, ComHem, Verizon och Sitewelder) och se efter vad som går att ta bort från den ekvationen.

Jag gillar mallarna hos Sitewelder, där jag alltså har hemsidan. Men samtidigt är jag så snål att jag gärna slipper löpande fakturor från dem. Kanske finns något liknande, fast billigare eller gratis? Jag vill dock att det ska vara lika snyggt eller snyggare, och att det ska finnas möjlighet att lägga upp minst tio undersidor samt PDF-filer (=arbetsprover), ev poddradio och flera bildspel! Säg till om ni har några förslag.

Många (fotografer) tror att jag är ute efter en textbaserad lösning, eftersom jag främst är reporter. Men jag har alltid insett att det är mycket roligare och bättre att kommunicera med bilder och ljud, så så kommer det att bli även fortsättningsvis – Sitewelders sajter är främst tänkta för fotografer och andra bildmänniskor. Fast kanske är en lösning med Wordpress det bästa?!

Axel Öberg har föreslagit shareware-programmet Indexhibit, och det kanske kan vara något så länge jag kan fixa till det lika snyggt där som hos Sitewelder.

Här är några snygga journalist-hemsidor som jag möjligen kan tänkas låta mig inspireras av och sno idéer från:
Magnus Linton (via Isobel Hadley Kamptz)
Andreas Ekström
Pontus Höök

och här finns massvis av mer eller mindre välgjorda sajter (av Sree Sreenivasan, den person som fick mig att starta bloggen för fyra år sedan):
http://www.sree.net/tips/journosites.html

Förresten, medan jag ändå ber om råd. Oskar Glauser som formgett min tjusiga logga – som jag har på exempelvis mitt visitkort, och som ska hjälpa mig med att formge min nya fakturamall – och jag har gått bet på en grej.
Jag gjorde en fakturamall i Excel, som har fördelen att den enkelt räknar ut momspåslag och annat enligt mina inlagda formler. Men Oskar jobbar med Indesign, och kunde inte utan vidare klura ut ett sätt att integrera Excel i det (eller något annat sätt att stoppa in ett kalkylprogram där). Någon som har förslag på lösning, alltså att integrera formgivning och kalkyler. Kanske iWorks (som jag har i datorn, eftersom jag mest använder AppleWorks för ordbehandling) är svaret, eller är det för amatörmässigt? Jag frågar er, innan jag undersöker saken på allvar...

När jag tänker på saken så inser jag att jag ju måste beställa nya visitkort också. Men isåfall borde jag åka till Peking, där jag lät trycka dem förra gången (i två versioner, en internationell och en på kinesiska)...eller så kan jag i väntan på Kinaresa göra som en kompis till mig, superenkla och billiga minikort hos moo.com.

Nu ska jag maila Oskar och fråga vad han tycker... Han kommer att skaka på huvudet, för de flesta av dessa frågor försökte han hjälpa mig ta tag i för sisådär fyra år sedan. Men om jag rekommenderar honom för alla er som behöver kreativt konsulteri av något slag så hoppas jag han förlåter mig! Kolla in hans webbsida så ser ni strålande referenser och massvis av arbetsprover.

/Gunilla

12 comments:

 1. Gunillla, nu har du avgett så många löften att du kommer att drabbas av prestationsångest! ;-) Lycka till med hemsidan!

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Om du är intresserad kan du få lattja runt på en sajt hos one.com som jag registrerat men där jag inte lagt in något alls ännu. Den är helt ”naken”. Du kan kolla deras bloggmallar, hur du registrerar mejladresser, kolla deras statistikmoduler etc.

  Jag testade deras bloggmallar för ett år sedan, och har för mig att det var något som jag inte förstod mig på. Jag vill dessutom helst skriva i ordbehandlaren innan publicering för att inte riskera att tappa allt text om det är ngt som strular. Jag måste också kolla hur klipp och klistra-funktionen ”tas emot” med ex vis automatiska numreringar och bullets i text, och det har jag inte gjort ännu.

  Hör av dig via mejlen om du vill prova dig fram. Som jag tidigare sagt så är det en väldigt bra operatör med suverän 24/7 online-support. Att de är billiga gör inte saken sämre. En faktura per år, tror den ligger på runt 150 kr. Du kan ha flera bloggar under den.

  Det kanske inte alls passar dina behov, men du har iaf möjlighet att testa.

  Good luck!

  /S

  P.S.
  Vet du – eller någon annan - dessutom hur man får en excel-sida att fungera interaktivt på webben, pls tell me. Jag är lost.

  ReplyDelete
 4. Jag lägger en röst för wordpress.

  Jag tycker du skall konsolidera den här bloggen och det som du har på kinn.se till en wordpress-installation under kinn.se

  Flash vs Text
  Bilder och flash är fint, men sökmotorerna gillar text.

  Webhotell:
  Håll dig borta från one.com. Binero och Oderland är exempel på bra och billiga hotell.

  Excel:
  Excel + Indesign integration tycker jag är overkill för din verksamhet.

  oivvio

  ReplyDelete
 5. @oivvio:
  Full respekt för din åsikt, men jag blev lite intresserad av varför man skall hålla sig borta från One?

  Jag har har en två domäner där varav en varit aktiv i åtminstone tre år. Jag är nöjd långt över initial förväntan. De enda problem (två tilfällen) jag haft har de löst på mindre än 15 minuter i en suverän dygnet runt support. Funktionerna är dessutom enkla för en som inte är avancerat kunnig utan mer på basic-nivå. Överföring av sajter från andra gick som en dans.

  Min erfarenhet från andra är dels från Space2u eller vad den nu hette, men den var inte lika lätt att ta till sig, de var svårare att få kontakt med.

  Skall kolla Binero och Oderland.

  /Stefan

  ReplyDelete
 6. Kul att du nämner min hemsida. Det var mycket jobb med ett få ordning på den, men i slutänden så är det värt allt slit.

  ReplyDelete
 7. Hej Pontus,

  Har du gjort jobbet själv?!

  (Svar till er andra i sinom tid!)

  ReplyDelete
 8. Kan man tro så som jag skrev, men det har jag inte. Det var att komma fram till utseendet på sidan som tog tid. Det var "trial and error" som gällde. Sammanställningen av bilderna var också tidsödande.

  ReplyDelete
 9. Jag misstänkte att du fått hjälp – men jag vet, det är ändå sjukt tidsödande.

  ReplyDelete
 10. Jag ägnade två år åt att grubbla på om min hemsida skulle vara på engelska eller svenska. Och nu grubblar jag ju över ifall jag har lust att betala dem som gjort mallen eller ej...

  ReplyDelete
 11. @Stefan: Jag har pratat med många som haft dåliga erfarenheter av dem. Jag tycker också att deras kontrollpanel är väldigt begränsad. Sist jag såg den i alla fall.


  @Gunilla: Wordpress har en hel hoper plugins för att hantera flerspråkiga sajter. Jag skulle tro att det finns pluginer som gör geo-ip lookups och sätter default-språk på grundval av det.

  ReplyDelete
 12. Om det finns fler som kollar efter webbhotell kan denna Internetworld-artikel vara av värde:
  http://www.idg.se/2.1085/1.151606
  Nu ska jag börja ta tag i detta... Kanske mailar jag några av webbhotellen och se vem som svarar bäst! Fast egentligen borde jag hålla mig till Sitewelder, jag gillar nämligen min sajt...

  ReplyDelete