22 March 2009

Ur Olle Wästbergs nyhetsbrev, om tidningsdöden

NEW YORK Ni som är intresserade av USA i allmänhet och New York i synnerhet, ni läser väl Olle Wästbergs nyhetsbrev?! Där finns fullt av spaningar och kortanalyser om amerikansk politik och ekonomi samt evenemangs- och restaurangtips. Om inte kan ni anmäla er för mailprenumeration här. Ett smakprov ur det senaste brevet, som kom idag:
Tidningskris i USA
De senaste gångerna vi varit i New York har vi bott i samma lägenhet på Upper East Side. Vi har kunnat se hur tidningshögen som levereras varje morgon till vestibulen krymper. I mars är den bara hälften så stor som den var i november. Det är tyvärr talande. Amerikanska dagstidningar blöder. Annonsintäkterna minskar, tidningarna blir tunnare och allt färre läser dem – i pappersformat.
Senast har The Seattle Post-Intelligencer, och Rocky Mountain News i Denver lagts ner som papperstidningar. San Francisco Chronicle, The Philadelphia Daily News, The Minneapolis Star Tribune, The Detroit News, The Chicago Sun-Times, The Miami Herald, The Boston Globe, The New York Daily News, The Cleveland Plain Dealer, The Fort Worth Star-Telegram är alla tidningar på fallrepet, där ägarna deklarerat att de måste ha nytt kapital, nya ägare eller nya partners för att kunna fortsätta.
Spaning från Harlem: I vår vestibul har det aldrig, sedan jag flyttade hit 2000, förekommit någon tidningshög alls. Periodvis har jag prenumererat på New York Times, enstaka perioder har någon granne haft en troligen arbetsgivarbekostad prenumeration på Wall Street Journal, men that's it. Och mina grannar har aldrig varit typiska harlemiter, utan välutbildade och relativt välavlönade personer, så kallade young professionals i 30+-årsåldern – just sådana som "borde" ha varsin New York Times-prenumeration. Det är bara det att de bott på Internet de senaste tio åren. Här i huset kunde man ana papperstidningsdöden tidigt. (Själv migrerade jag till Internet även från TV redan 2000...)

/Gunilla

2 comments:

  1. Har inte även New York Times haft finansiella problem det senaste året? Tror de fick en ny ägare eller kanske t.o.m. huvudägare i mexikanen Slim någonting.

    ReplyDelete
  2. Stefan,

    New York Times HAR enorma finansiella problem, som de delvis löser genom en fastighetsaffär.

    ReplyDelete