17 March 2009

"...en ur hjärtats djup gående välkomsthälsning..."

NEW YORK Mamma rensade nyligen i de familjehistoriska lådorna, och hittade bland mycket annat detta särtryck från Aftonbladet. Det är ett extranummer utgivet i februari 1914, som tydligen delades ut till deltagarna i det årets bondetåg.

Min mormorsfar var en av de tillresta från allmogen. Man kan undra om han var rädd för att familjens hemman i S:t Annas skärgård skulle brännas ner av ryssarna om nedskärningarna i försvaret finge fortgå, eller om han befarade revolution...


"Till detta bondetåg riktar härmed Aftonbladet en ur hjärtats djup gående välkomsthälsning" skrev tidningen:


Bilderna är fotograferade av min dators kamera, och tyvärr inte särskilt skarpa. Men om ni klickar på dem blir de en liten aning mer läsbara.


Och som ni ser får bönderna tips på diverse relativt nya byggnader och attraktioner att kolla in i huvudstaden.
Jag såg nyligen ett snarlikt uppslag om än i modern form på någon av tidningarnas nöjessidor, riktade till landsbygdsbor på tillfälligt Stockholmsbesök, minns ej om det var i Metro, Stockholm City, Aftonbladet eller något annat medium.

/Gunilla

P S Jag inför kategorin "Press- och journalistikhistoria". Finns en del inlägg bakåt som borde få den etiketten, kanske lägger jag till dem i efterhand – etikettmärkning blir förstås alltid ganska godtycklig.

4 comments:

 1. En viktigt del av Svensk Journalistisk historia och heder som du fått av din mormorsfar via din mor. Kanske något för Twittrande Jan helin att tänka på eller se upp till.

  Om tillräckligt många vill ha svar så borde man nog faktiskt analyser läget och skriva om det som 7462 anser är en del av dagens sanning. :

  http://wwwc.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,38517,00.html

  Eller som Thomas fått frågan på x-pressen: http://denobehagligasanningen.wordpress.com/2009/03/12/thomas-mattsson-nar-far-elisabeth-hermon-en-dementi-i-expressen/

  Alternativet går att läsa om veckan som gick:
  http://samesamebutdifferent.se/2009/03/15/veckan-som-gick-vecka-11/

  Tycker nog att det verkar ha varit mer verkstad och handling 1914!

  Leroy

  ReplyDelete
 2. Eller att dom väljer att åka till Oxelesnd i stället för Östersund för att reda ut ett och annat. De 4 borde ha tagit tag i detta för länge sedan. Gett Hermon, Michael, Levi, Osama och Sarah, Hannah och Joline och hennes pappa upprättelse för länge sedan.

  : http://metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.7988328

  Du har i alla fall sökt svar och Transparans!

  Du har hedern i behåll och har satt dig i den helikopter som folk ibland ser behövs för det finns en bred kunskap och insikt hos folket=almogen. O enligt den undersökning jag redovisat tidigare så borde nog folkets vilja beaktas om man skall överleva på sikt.

  Leroy

  ReplyDelete
 3. Möjligen till salu?

  ReplyDelete
 4. Haha, jag kan fråga mamma – för rätt pris är det säkert till salu...

  ReplyDelete