22 March 2009

Lagom journalistmuta: en varmkorv

K G Bergström berättar för Expressens Cecilia Hagen om när han intervjuade Ingvar Kamprad:
– Kamprad bjöd länge motstånd, men till sist fick jag en morgontimme i Älmhult. Mitt plan hade maskinkrångel och jag anlände för sent. Jag bad om ursäkt för min nybörjartabbe, jag borde haft marginaler, borde ha flugit dit kvällen innan.
– "Du gjorde helt rätt," sa Kamprad, "för du sparade säkert en tusenlapp i hotellkostnader." Efteråt bad han att få bjuda på lunch i direktionsmatsalen. Jag tvekade, var det inte oetiskt? Men accepterade när han visade sig mena två varma korvar i varuhusets entré.
Haha, komiskt att Bergström gick på att Ikea skulle ha haft en direktionsmatsal... (Och så besvikna rätt många andra journalister skulle bli som inte skulle tveka inför utsikten att bli bjudna på flott lunch – eller att lyckas avslöja existensen av en direktionsmatsal.)

/Gunilla

5 comments:

 1. Ingvar Kamprad är en enastående person.
  Intervjun i TV hos Göran Shytte där han på frågan hur han ville beskriva sig själv svarade "Ordblind och lite smådum" är en av mina favoriter.

  ReplyDelete
 2. Visste du att KG Bergström tidigare var moderatpolitiker i Kalix tidigare. Men det var förstås innan han blev världsberömd i hela Sverige som en oväldig journalist. Det tycker jag han klarat bra.

  Jag har alltid gillat KGB. Verkar vara av den gamla hederliga skolan.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Nizinny,

  Jag är lite kluven inför Ingvar Kamprad, men visst är han värd beundran. Få framgångssagor slår det han byggt upp med Ikea – det är ett helt ofattbart imperium.
  Jag läste två av böckerna om honom i samband med ett reportage om Ikeas Pekingvaruhus 1999. Citatet från Skytte-intervjun hade jag tyvärr missat, tack för det!


  Stefan,

  Klart jag visste, det står nog nämnt i varenda kommentarfält om K G Bergström – eller så snart journalister-som-har-ett-partipolitiskt-förflutet kommer på tal..!
  Däremot kände jag faktiskt inte till hans fattiga uppväxt (som Cecilia Hagen skriver om).

  Ja, K G Bergstöm är bra. Döm om min förvåning när han ringde hit till Harlem häromåret! Jag trodde någon skojade med mig.
  Men det var han, som undrade om jag visste var Hillary Clintons valrörelse skulle hålla hus de närmaste dagarna – eftersom han skulle hit och göra reportage om densamma då.

  ReplyDelete
 5. Om jag får välja mellan dagens bonushungriga och fartblinda företagsledare så röstar jag på den gammaldags snåljåpen Kamprad.
  Visst har jag hört en del om hur det är att vara leverantör till Ikea men på det stora hela är jag trots allt positiv.

  I modern tid finns det väl bara en till av den kalibern och det skulle vara Bill Gates men vad jag förstår använder Du en fruktlåda så Du behöver inte tampas med honom hela tiden:)

  ReplyDelete