07 April 2009

Gömda och glömda

NEW YORK På lördag får ni er två stycken Gömdadebatt-fixar till livs. I etern och i tryck. Jag återkommer med information om det senare i veckan! Det blir inga sensationella avslöjanden, precis, men något att läsa till påskäggen.
Med etern menar jag förstås Sveriges Radios Medierna, i P1. Det kan ni läsa mer om här och (så småningom) på programmets hemsida.

/Gunilla

9 comments:

 1. Får väl hoppas att dom varit upp till Norrland och frågat vem som sa xxx om anmälande kvinnor i staden där den tingsrätten låg som sedan låg till grund för den oförklarade agendan och den vidare journalistiska kariären - kontakter och inblandade redaktioner/redaktörer och förlag/förläggare kan återspeglas.

  Att man visar var det började och kan få fram lite varför eller folk som vågar tala om hur det kunnat gå till och om hur historien byggdes.

  Hur man gör för att nå framgång utan att visa hänsyn eller behöva be om ursäkt.  Leroy

  ReplyDelete
 2. Din länk till Sr funkar nu och de har laggt ut.

  Man får väl hoppas att de varit upp till Kalix folkhögskola och redaktionerna hon jobbade på samt pratat med den Åklagare eller tingrättsanställda då och att de AGENDAN finns med i reportaget.

  Så man kanske kan förstå en del av verkligheten eller det den baserats på.

  Hade nog varit enklare att prata och försöka förklara.

  Leroy

  ReplyDelete
 3. Nu ligger den där, artikeln: http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/kulturkritik/article425600/Gomda-och-de-glomda.html

  Fråga: När du mötte "folk på stan" i Oxelösund - var kunskapen om vem som var Mia generell , eller kände bara sådana som varit i direkt närhet till historiens sanna komponenter? Det sista räcker för att de inblandade ska känna sig illa till mods, men jag skulle vilja få ett mått på ryktesspridningen på något vis.

  ReplyDelete
 4. Bra artikel, jag frågar mig bara som tidigare varför sidans chef iakttar en sådan tystnad?

  Att Maggan/Mia har mytomana drag har ju skymtat tidigare, s¨å det är inte direkt överraskande att Lena L fått låna ut upplevelser till "Gömdas" hjältinna och dessutom själv klätts om till muslimsk konvertit, men det ger ett mått på hur mycket som förändrats och målats om i boken.

  ReplyDelete
 5. Pipopp,

  Om du vill ha ett mått på ryktesspridningen får du nog beställa en opinionsundersökning... Det var inte så att jag gick fram till alla jag mötte i Oxelösund och frågade. (Så värst mycket "folk på sta'n" var det faktiskt inte heller ute den da'n.)

  Magnus,

  Jag förstår inte riktigt din fråga.

  ReplyDelete
 6. Förstår jag väl! ;-D

  Jag undrade bara vad ditt allmänna intryck var, jag fick inte riktigt kläm på det i artikeln. Du nämner att du pratat med fler än de som citerades. Fick du någon indikation på att någon INTE visste vilka huvudpersonerna var i verkligheten?

  Du är en av de "utomstående" jag frågat. I verkligheten utanför datorn har jag frågat ett antal personer (3 st) som bott där. En bodde bara några år och hade ingen aning, två är inflyttade, de "vet" att allt har hänt i Oxelösund men vet inte vilka personer det är. Jag försöker få kläm på om de är representativa.

  ReplyDelete
 7. Gunilla,
  Frågan pockade inte direkt på något svar, i alla fall inte här. Rakel Chukri är en alldeles utmärkt journalist och säkert en chef med visioner, det som förvånar mig är just att hon inte skrivit något om Gömdagate under hela vintern, medan en rad av medarbetarna på sidan gjort det (dock under betydande tryck utifrån?) Jag tror att hon kunde skrivit en minst lika bra artikel som Per Svensson, och den hade i så fall fått mer tyngd av att hon är 'invandrartjej'.

  Som redaktör på lundagård var hon ju mycket pigg på att skriva om den här typen av frågor, mediekritik och journalisters/tyckares ansvar (för Liza Marklund och många andra existerar inte idén att journalisten har ett ansvar). Men det är klart att ingen väntar sig att en frilansare ska yttra sig om något på den redantion som beställde en artikel. Så: no hard feelings!

  ReplyDelete
 8. Magnus,

  Relevant och bra inlägg, verkligen! Jag har tänkt i liknande banor om olika debattörer som jag tänkt "borde" skriva om olika aspekter av soppan.
  Kanske det delvis - i detta fall - handlar om arbetsbördan för chefer på en dagstidningsredaktion, det tror jag faktiskt är den vettigaste förklaringen i sammahanget. Men jag vet inte!

  ReplyDelete
 9. Pipopp,


  Tyvärr träffade/talade jag inte med så många människor att det går att generalisera på något vis.
  Och bland dem jag talat med som inte är citerade i texten finns personer som jag sökte upp för att jag fått tips om att de har någon form av anknytning till det hela. T ex en kvinna vars son gått i Mickes klass och som följt allt, en kvinna som hade samma sociala situation som Mia på 80-talet och umgicks lite med henne då och några andra.
  Dessutom har jag talat med några fler direkt inblandade, t ex en kompis till Osama och i familjen Hjortzberg.

  Det enda sättet att hitta folk _utan_ sådan anknytning vore väl att söka upp dem i Oxelösund på något vis, typ gå fram till dem på gator och torg. Det kan jag inte säga att jag gjorde så mycket. Jag var kanske lite feg... Men jag närmade mig kvinnan som just flyttat in i Mias hus. Hon ville helst inte tala om saken och antydde att alltsammans var känsligt. En av mina intervjupersoner antydde att det kan bero på Mias familj, men jag vet inte.

  Vad gäller att dina vänner inte visste så mycket är det väl inte så konstigt. Det var ju i slutet av 80-talet allt detta hände. Klart att så många flyttat in och ut till och från Oxelösund att det inte finns något levande minnen av detta i hela samhället.

  ReplyDelete