21 April 2009

Inget skengifte – inte idag, i alla fall

NEW YORK Det blev ingen särskilt lång kvällspromenad, bara cirka 2,5 km – men ändå ett tillfälle så gott som något att återuppliva bloggens bruk av Google Maps Distance Calculator!


På vägen hem handlade jag i den dygnetruntöppna deli där jag är stamkund sedan drygt åtta år – en jemenetisk sådan vid namn Kilimanjaro. Av någon underlig anledning är det jemeniter som har så gott som alla jourbutiker (s k delis) och spritbutiker (!) här i mina kvarter, fråga mig inte varför. Jordgubbsglass, en jamaicansk s k beef patty (en slags pirog) och en halv gallon mjölk, handlade jag.

Just Kilimanjaro går jag ofta till, för att den ligger bra till och för att deras mjölk ger det överlägset bästa skummet till caffèllatte (tro mig, jag har testat flera sorter, den ekologiska funkar inte alls).
Affären drivs av en massa snubbar som jämt brukar fråga när jag ska komma till Jemen igen (för de vet att jag var där och studerade arabiska sommaren 2003, vilket de tycker är enormt komiskt).
Men de senaste gångerna har de istället frågat om jag inte är intresserad av att gifta mig med en av deras farbröder, som tydligen vill bosätta sig i USA.
"Visst, om han är rik och snygg ska jag fundera på saken!" , sade jag glatt förra gången. Men när jag sade samma sak igen ikväll märkte jag att mannen som frågade inte tyckte om min skämtsamma attityd. Han menade helt enkelt allvar. "We'll pay you!" sade han bestämt, men jag återupprepade mitt mantra om "rik och snygg" (och egentligen ville jag ju gärna veta hur mycket de skulle betala).

Mannen, som möjligen är i min egen ålder och därför gissningsvis har en farbror som är en generation äldre än jag (ej säkert, barnakullarna är stora i Jemen), fortsatte på det allvarliga spåret, och tyckte inte det var något att fundera så mycket mer på. Så då fick jag ju förklara hur det ligger till: "Sorry, I'm not an American citizen. I'm from Sweden – fil Suediy'a! Can't help you."
Ni anar inte hur besviken han såg ut. Hela planen gick plötsligt om intet! Men jag förstår inte riktigt hur de hade tänkt sig att jag och farbrodern skulle ha klarat de förhör jag antar att den amerikanska immigrationsmyndigheten genomför, för att avslöja misstänkta skengiften... Antagligen på USA:s ambassad i huvudstaden Sana'a, för övrigt en riktig betongbunker (där jag avlagt ett litet studiebesök).

/Gunilla

2 comments:

  1. Journalister, reportrar dricker väl inte kaffe ...?

    /Stefan

    ReplyDelete
  2. Haha, nej, visst inte! Vi bälgar snarare!

    ReplyDelete