22 April 2009

Nostalgi i fildelningsdebatten

NEW YORK Säga vad man vill om fildelningsdebatten, den släpper onekligen loss heta känslor och en hel del kreativitet. Så här skriver signaturen "indy (utan hatt)" , enligt egen utsago "en hopplöst 1900-ig man", på Sydsvenskans "Skallarnas sammansvärjning":
att skivbolagen är satan har länge varit allmänt vedertaget. de hindrar de små artisterna och de stackarna som släpps in skinnar de. ändå, när jag lyssnar på någon person som sitter hemma och gör låtar på sin imac och lägger ut låtarna direkt på myspace etc så känner jag ett enormt sug efter att en person som ser ut lite som johannes brost, i uppkavlade kavajärmar, ska rusa in i en källare, slita tag i ett band, flyga dem till abbey road, fota dem på övergångsstället, styla dem, sparka deras trummis, köpa dem skinnjackor, promota deras platta, ta hem dem från japan (där de är en succé) , skicka dem utomlands till mystiska efterfester med andra generationers likadana band som får in dem på dåliga vanor, låta dem släppa en andra platta, byta ut en frontfigur (oftast första gitarristen), släppa en tredje platta som floppar, tvinga bolaget att släppa en fjärde platta (eftersom kontraktet tvingar dem) osv osv.
det om det avlägset förflutna.
Se även Andreas Ekströms bloggpost med efterföljande kommentarfält, där signaturen Jack liknar Internet vid ett knytkalas – fin liknelse!

Jag har nu hållit på sedan i söndags med att försöka ladda ner en viss skiva, för att få tag på en MP3-version av en enda, drygt två minuter lång låt, som jag köpt lagligt i annat format på iTunes, för att kunna använda till ett bildspel för privat bruk.
Det har tagit flera dygn (bytte halvvägs, sedan jag började haja det där med "källor" och "klienter), och i skrivande stund återstår möjligen minst ett dygn. På iTunes hade nedladdningen tagit max 15 minuter. Jag inser att det hade varit smartare att köpa ett konverteringsprogram, för att konvertera till mP3-formatet. Att folk alls orkar och hinner hålla på att fildela en massa saker är den största gåtan för mig just nu! Men nu börjar jag i alla fall fatta ungefär hur det hela funkar, åtminstone på något plan.

/Gunilla5 comments:

 1. Till PC finns freeware som kan spela in allt som ljudkortet spelar upp. Om du lyssnar på en låt kan du alltså spara den som MP3. Vet inte om den finns till "Fruktlådor" också :)

  ReplyDelete
 2. Det vore något! Kan inte tänka mig att det finns för Apple, vore ju alldeles för enkelt. Jag måste nog köpa ett sådant där konverteringsprogram...

  ReplyDelete
 3. Jo då! Fast shareware ...

  http://macworld.idg.se/2.1038/1.100777

  och

  http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/18611

  ReplyDelete
 4. Gunilla, du måste lägga versiontracker.com bland dina länkar. :-)

  ReplyDelete
 5. så, håller du med mig om skivbolagen? jag måste säga att jag själv är en sucker för skivbolagsestetiken. de har varit en fungerande gatekeeper för musiker och hjälpte med att upprätthålla gränsen mellan mainstream och independent. nu är det all gone to the dogs...

  testade du att köpa skivan med det där spåret förresten?

  ReplyDelete