19 April 2009

Snälla, hjälp en MySpace-novis! (uppdaterad)

NEW YORK Jag har absolut ingen koll på hur fildelning funkar, vilket gör att jag är en aning borta i en av samtidens största debatter. Idag var jag för första gången någonsin inne på The Pirate Bay för att ladda ner en viss film, bara för att se hur det är upplagt – och ja, kanske en dag för sent. Men det fungerade inte alls. Vi får se om jag orkar testa igen.

Jag har nu en annan konkret fråga jag skulle behöva hjälp med. Hur är det med MySpace? Är det meningen att man ska kunna ladda ned MP3-filer därifrån? Jag behöver helt enkelt kunna använda en viss låt som en kompis lagt upp på sin MySpace-sida, till ett bildspel. Men eftersom det ska bli en glad överraskning till honom kan jag liksom inte be honom om hjälp. Jag har ingen aning om det är meningen att MySpace ska fungera så eller ej – så var snäll och förklara. Inget på hans sajt antyder att det går att ladda ner låten, såvitt jag kan se, så han kanske inte har ställt in det så. Eller så är det jag som inte fattar.

Dessutom skulle jag behöva tips på var man kan hitta MP3-musikfiler för fri användning (även i kommersiella sammanhang). Ja, också de till bildspel, förstås (bakgrundsmusik)!

Uppdatering: Nu har jag laddat ner klienten som Kristoffer rekommenderar i kommentarfältet, dock inte klurat ut hur jag ska ladda ner MySpace-låten (vilket alltså gissningsvis inte är mot upphovsrättsinnehavarens önskan, tvärtom, fastän det måste bli en överraskning!) på det viset.
Istället letade jag efter låtar i mitt iTunes-bibliotek som kunde passa. De flesta var tyvärr alltför melankoliska för att höra ihop med ett bröllop! Men till sist kom jag på att Monica Zetterlunds "I New York" blir alldeles toppen med sin tematik (den handlar om New York och musik, vilket är just precis vad som förbinder brudparet). Så den köpte jag, genom iTunes Store (så det så)!
Tyvärr är den på tok för kort, men det funkar möjligen att låta bilderna rulla med dubbel hastighet...så nu ska jag experimentera lite med det. Men kan någon säga hur man snor MySpace-låtar via klienten, så berätta gärna.

Dessutom efterlyser jag fortfarande sajter med låtar för fritt användande, till bildspel (även kommersiellt).

Och så vill jag gärna ha tips på bra konverterare, så att jag kan överföra m4a-format till MP3. Jag hittar en massa när jag googlar, men en Mac-anpassad rekommendation vore trevlig innan jag börjar ladda ner freeware hejvilt.
Uppdatering: Aha, man köper ett sådant här konverteringsprogram! Jag får kolla mer när jag sovit på saken (ja, jag har vänt på dygnet).

Det ska bli väldigt kul att göra fler bildspel! Kanske kan jag göra ett från Oxelösund... ;-)

Uppdatering: Aha, man kan konvertera till MP3-format i själva iTunes, läser jag i manualen till Soundslides, verkar ju smidigt. Gäller dock ej Monica Zetterlund-låten jag köpte via iTunes, de är skyddade för slikt av Apple.

Uppdatering (3 maj): Först nu inser jag att Apple släppte på detta skydd i januari. Så jag kan konvertera till MP3-filer – lätt som en plätt! Hurra!

/Gunilla

16 comments:

 1. Ha, jag vet inte heller hur fildelning funkar (eller varför det kallas fildelning). Men några av mina unga släktingar har hållit på med det för fulla muggar.
  De har lyckats tanka ner filmer så att de sluppit betala biobiljett, ibland har de väl sett dem före premiären också. och hämtat hem mängder av musik. Ljudböcker vet jag inte om de är lika populära att tanka ner.
  Men inte ska du väl försöka sätta igång med det nu, när det är olagligt???

  ReplyDelete
 2. Till att börja med behöver du ladda ner en "klient" typ azureus (http://www.azureus.com/). Efter att du installerat programmet kommer den starta automatiskt varje gång du vill ladda hem från exempelvis piratebay. Dvs - tryck på länken för filmen /låten och azureus startar nedladdningen.
  Vill du sedan ladda ner enskilda låtar så funkar även det bra från TPB. Kanske lite roddigt dock.
  Lycka till! /Kristoffer Törnmalm
  medierad.blogg.se

  ReplyDelete
 3. Jag vet inte om det kallas ladda ner eller tanka ner. Hur som helst lite komiskt att du var inne på Pirate Bay nu, för att lära dig hur man gör.... hahahah...

  ReplyDelete
 4. Kristoffer,

  Tack! Den klienten verkar funka för Mac. Jag hittade - när jag googlade - bara en massa skumma sajter inklusive sådana som mest talas om MS DOS, och sådana vill man ju inte gärna ladda ner. Och många skumma sajter verkar det ju överhuvudtaget finnas på området (inklusive sådana där klienter som Marbella Stoners-Johan upptäckte).  Maja,

  Visst är det konstigt? Jag hade aldrig ens varit inne på TPB:s hemsida för att kolla läget ens en gång.
  Kan inte påstå att jag sett den nu heller, jag var inne i max fem sekunder.

  Jo, jag fattar ganska bra vad fildelning är, hur det funkar och varför folk pysslar med det rent teoretiskt -- men jag ville se hur det går till mer praktiskt.

  Och rent juridiskt tänkte jag att jag skulle kunna komma runt det av en rad skäl, även på formella grunder:
  - domen har inte trätt i laga kraft
  - jag befinner mig inte i Sverige (jag har å andra sidan ingen aning om rättsläget i USA)

  Och moraliskt (fast säkert inte juridiskt):
  – som journalist måste jag fatta hur fildelning går till för att begripa en av vår tids största diskussioner

  Dessutom:
  – MySpace-låten jag vill ladda ner skulle jag garanterat få använda för rättighetsinnehavaren, men själva stöldmomentet måste vara en överraskning.
  – En film det gällde är mer tveksamt, men jag har faktiskt varit inne på att maila regissören och fråga.

  Jag inser att jag begår diverse upphovsrättsintrång genom YouTube-klipp av tveksamt ursprung här på bloggen - men egentligen är jag upphovsrättskramare, dock sedan åratal van vid att stora och små medieföretag struntar i den på min bekostnad.

  ReplyDelete
 5. Femton sekunder, skulle det vara!

  ReplyDelete
 6. Nu har jag laddat ned Azereus/Vuze. Verkar ju mycket bra och Mackigt -- tack, Kristoffer! Jag har ännu inte fattat hur jag ska kunna ladda ned en MySpace-låt dit trots att jag snurrat runt ett tag i systemet, men det ska nog lösa sig när jag sovit lite...
  Och något annat laddade jag inte ner! Jag skulle nog behöva kolla på alla filmer jag redan köpt härhemma innan jag tar itu med nya. Fascinerande vilket skumt och stort universum som öppnade sig bara med klienten, dock.

  ReplyDelete
 7. Ett tips, om du vill verkligen vill se nerladdningsfenomenets utbreddhet, är att leta via minimova.com. Det måste vara världens största "torrent-site" by far.

  Märkligt, i mina vildaste fantasier trodde jag aldrig att jag, datoranalfabet som jag är, skulle ge tips till någon annan om nerladdning. Skönt att det alltid finns nån som är värre än en själv ;)

  Mycket trevlig blogg f.ö.
  /Kristoffer Törnmalm

  ReplyDelete
 8. Gunilla,

  one of the best sites with truly free music is MP3.COM. They have music from smaller artist, with the ambition to become known. And it's very easy to download from there and totally legal.

  mikke

  ReplyDelete
 9. De finns lagliga filer också att tanka hem via The Pirate Bay. För att testa hur det funkar laddade jag förra året ner ett nummer av Allt om PC som pdf-fil. Det är chefredaktören själv som lagt upp filen.

  http://thepiratebay.org/torrent/4090167/Allt_om_PC_3-2008

  ReplyDelete
 10. Thanks a lot Mikke! I'll definitely check it out, because Soundslides only works with MP3 files. And it's good to have unknown music in a slide show, so people don't get their own associations to well-known songs. (But for this particular one, I'll definitely need the ones I have in mind, Monica Zetterlund's or the groom's!)

  Hannelore,
  Ja, och Sydsvenskan lade upp sin fildelningsspecial där också.

  Tack, Kristoffer!
  Jag är inte datoranalfabet, men definitivt nedladdningsanalfabet. Jag har liksom inte varit lockad att testa -- eller så kanske det är som med droger, att jag är rädd att genast bli beroende av olagligheter...

  ReplyDelete
 11. Nu har jag registrerat mig på MP3.com. Oj, det där blir en djungel att hitta lämpliga låtar i. Enklast för mig vore att skaffa en konverterare så att jag kan börja med att använda de skivor jag redan har och har viss koll på till bildspelen...
  Måste också klura ut ett sätt att få rättigheterna att använda musik i bildspel som läggs ut på Internet. Om man lyckas sälja nå't. Eller så använder jag bara gammal skön trattgrammofonmusik som inte längre har något rättighetsskydd.

  ReplyDelete
 12. Försökte med BitComet (annan klient) någon gång förra året men gränssnittet verkade göra det svårt att se om nerladdningarna faktiskt kom igång - en del torrents kan ju vara gamla och därmed 'döda', eller hur? Det går snabbare och stadigare ju fler det finns både på källsidan och nerladdningssidan, om jag forstått saken rätt. Torrents kan alltså vara inaktiva trots att att de ligger kvar på sökmotorer som TPB.

  Det är däför jhag helst har använt DC++, där ser man enklare hur upp-/nerladdningarna pågår, om de stannar av och när det är färdigt. Dessutom är det lättare att hitta enstaka filer eller undermappar om man inte vill ladda ner, typ, alla Metallicas album. Å andra sidan måste man blotta sitt IP-nummer med DC++, och det är ju en risk nu.

  ReplyDelete
 13. Testa µtorrent.. det funkar perfekt!! :-) www.utorrent.com

  ReplyDelete
 14. Hm, de torrents jag försöker ladda ned (en MP3-fil av en låt som jag köpt i annat format, vilket jag antar inte precis gör det mer lagligt?!) är ömsom döda, ömsom levande!

  ReplyDelete
 15. Det var väldigt vad detta var komplicerat, nu var det ett dygn sedan jag började ladda ner en enda låt – den som det tog sisådär fem minuter att köpa lagligt – och det är fortfarande inte alls klart!
  Och utorrent.com funkar inte alls -- prgrammet bombar så snart jag försöker söka på något.
  Så min brottsliga bana verkar ta slut innan den ens börjat, men vilken åklagare som helst som vill kan få stöd för "förberedelse till upphovsrättsintrång" och möjligen visst uppsåt bara genom att läsa här.

  ReplyDelete
 16. Oj då.. Tänk så olika datorer kan fungera!! :-) Jag börjar tro att du helt enkelt gör FEL::: :-)

  ReplyDelete