18 May 2009

Bilden av Vojakkala

NEW YORK Maciej Zarembas granskning av mediebilden av händelserna i byn Vojakkala i DN har med rätta fått beröm idag. Men att SvD följer upp artikeln så snyggt med två texter (och rentav en länk till konkurrenten) förtjänar också applåder.
Och i Medievärlden ger Haparanda-bladets chefredaktör en motbild till motbilden (länken korrigerad).

/Gunilla

7 comments:

 1. Länken till Haparandabladets kommentar fungerar inte.

  Hursomhelst har jag följt det där av och till i media och i diskussioner med arbetskamrater bosatta i närheten.

  Låt mig säga såhär: jag är rätt skeptisk till Zarembas beskrivning av familjens oskuld.

  ReplyDelete
 2. Jag håller med Michael - Zarembas motiv känns inte helt klara, om man säger så. Det känns mer som om den store journalisten från huvudstaden ska sätta landsortsjournalisterna på plats...

  Dessutom - vem har gett beröm till artikeln? Jag tycker med rätta att det är en mycket partisk och vinklad bild Zaremba ger. Varför nämner han inte familjens kriminella förflutna som gjorde att de flydde från Finland för tjugo år sedan?

  ReplyDelete
 3. Jag tycker också att Zarembas artikel verkar väldigt vinklad. Om inte alla andra rapporteringar kring byn är fabricerade så har medlemmar ur familjen låtit andra grannar fått smaka på kniven och hur förklarar man de filmer där polisen övervakar grannar som skall klippa gräset? Sedan var det väl fler en prästen (han som framställs som en hetsande rasist) som fått fly byn bla den familjen som fick vägen upp grävd.

  ReplyDelete
 4. Det finns ju faktiskt en del dokumenterade sjukhusbesök som grannarna fått göra. Jag tror heller inte östra tornedalens polis är så road av att vakta grannar utan skäl - man går inte på sånt om det är ljug, inte i längden.

  En parallell är den där galningen på Värmdö som trakasserat och hotat alla grannarna i åratal, och som en dag - berusad dessutom - går till attack med dragen kniv mot grannpappan, hotar att han skall ta livet av honom först och sen småbarnen inomhus. Grannpappan som står utanför garaget försvarar sig med närmsta tillhygge - en hammare - och fäller honom. Sen kommer galningen upp igen och går till attack igen, varpå grannpappan slår honom i huvudet, tills han är nere för räkning igen.

  Sen blir grannpappan åtalad för nödvärnsexcess, fälls och frias. Galningen är skadad för livet - ett litet pris för att ha försökt ta livet av folk, som jag ser det.

  Nåväl, tänk dig att du bor bredvid en hel familj såna typer. Eller kanske det är grannarna på Värmdö som driver kampanj mot galningen?

  Nej, Zaremba har blivit blåst, å det grövsta. Inte så skickligt.

  ReplyDelete
 5. Tack för alla kommentarer. Jag har ingen möjlighet att kolla upp fakta, men om Zaremba missat eller valt bort avgörande information lär det slå tillbaka någon annanstans än här. Antar att han fått massor med mail om detta. Min bild av Zaremba -- som jag inte känner och aldrig träffat -- är att han tar sig tid att svara på mail. I alla fall svarade han omgående när jag skrev några rader apropå hans reportage om Unmikistan (FN:s Kosovomission).
  MEN oavsett vad ni tar upp här så har väl Zaremba inte precis påstått att familjen är oskyldig. Hans mission verkar ha varit att ge en motbild till den bild som tycks ha funnits, och att visa hur den byggts upp.
  Hela historien är givetvis ytterst tragisk, och komplicerad att bevaka inte minst för lokala medier.
  Varför de flesta medier låtit bli att skriva att familjen är romsk skulle man kunna skriva en doktorsavhandling om. Uppenbarligen har de velat/försökt bortse från etnicitet, samtidigt som det uppenbarligen spelat roll.
  Utan att ha tagit del av all rapportering är det en sak jag inte förstått: varför familjen valt att bo kvar i byn i alla år.

  ReplyDelete
 6. Såvitt jag förstått från de som faktiskt varit i närheten så är det mer förvånande att någon i resten av byn bor kvar.

  ReplyDelete
 7. Gunilla skrev: "Utan att ha tagit del av all rapportering är det en sak jag inte förstått: varför familjen valt att bo kvar i byn i alla år."

  Vad skulle familjen ha för motiv till att flytta?

  "Barnen" är antingen förtidspensionerade eller anställda som personliga assistenter till dem som är förtidspensionerade samt till den pensionerade pappan.

  ReplyDelete