06 May 2009

"Blame-shifting" i upphovsrättsdebatten

NEW YORK Andreas Ekström berättar om hur det är att, som han (gör med bravur), ta striden mot piratpöbel och piratlobbyister. Citat:
Jag har fått kommentarer från människor som är oerhört kränkta av att deras rätt till gratis kulturkonsumtion ifrågasätts. Någon liknande kränkhetsnivå har jag aldrig stött på hos en enda drabbad upphovsman.
Det är intressant, och det hör rimligen ihop med den stora ”blame-shifting” som genomsyrar den här berättelsen, den som säger ”det är ditt fel att jag inte betalar dig”. Den är makalös. Den är inte obegriplig, för underhållningsbolagen har gjort många saker alldeles fel, men den är makalös. Omfattningen, fräckheten. Det är spinn på högsta nivå, spinn som får Mona Sahlins spinn om att det stora och systematiska kreditkortsmissbruket bara handlade om några Toblerone att verka som lekskolan.
Uppdatering I: Andreas skriver apropå denna artikel i Aftonbladet, av Katarina Lindbergh. Läs den! Citat:
Om det finns något i debatten om olaglig fildelning som har utnyttjats på ett underligt sätt så är det yttrandefriheten. Vissa fildelare menar att det inskränker deras yttrandefrihet om de inte får fortsätta som de gör nu. Det kan jag inte se, men vad jag kan se är att hot- och hatbrev riskerar att göra människor tysta. Och det är faktiskt ett riktigt hot mot yttrandefriheten. Jag är inte en person som söker konflikter och längtar efter att debattera, men ingen får genom skrämseltaktik tysta mig. Jag kan vara rädd och nervös, men jag kan inte vara tyst. Då är jag inte längre en fri människa.
Uppdatering II: Anna Troberg ger en motbild och berättar om hur hon fått hot från *motståndarlägret*.

Hmmmm... Med tanke på hur oerhört infekterad fildelnings- och upphovsrättdebatten blivit, inte minst i Sverige, vore det nog läge för kloka medlarinsatser.

/Gunilla

4 comments:

  1. "Vissa fildelare menar att det inskränker deras yttrandefrihet om de inte får fortsätta som de gör nu."Det där bygger nog på ett missförstånd. För att beivra fildelning krävs metoder som även kan ha negativa effekter på yttrandefriheten. Säg till exempel att du på en anonym blogg publicerar avslöjande som är besvärande för ett företag. IPRED gör det möjligt att få din identitet utlämnad till privatpersoner eller privata företag om du anklagas för fildelning. Bevisningen kommer att vara i form av lättförfalska skärmdumpar och du har inte rätt att själv eller via ombud i domstol försvara dig mot utlämningen av uppgifterna.

    Men i praktiken är det rättssäkerheten och den personliga integriteten som påverkas mest av Ipred.

    (jag fildelar för övrigt inte själv)


    "Med tanke på hur oerhört infekterad fildelnings- och upphovsrättdebatten blivit, inte minst i Sverige, vore det nog läge för kloka medlarinsatser."Jag instämmer helt. Men en bra start är nog att inte kalla sina meningsmotståndare för "pöbel" (vissa pirater skulle för övrigt också kunna hyfsa sin ton).

    ReplyDelete
  2. Jag gillar verkligen Andreas Ekström, så jag tycker att det är jättesynd att han pressats in i ett hörn av idiotiska hot och av en infekterad debatt. Inte bra när en så pass skarp skribent drivs ut på en kant och väljer att undvika att använda sin lysande analysförmåga på ett mer nyanserat sätt. Håller helt med Tor ovan! Ekström har kört fast zoomlinsen i popstjärneporträttläge i detta fallet och ser inte de allvarliga problemen med IPRED ur andra vinklar eller ens ur ett helhetsperspektiv.

    Missar ibland vissa inlägg eftersom du updaterar så snabbt och ofta, så jag ber om ursäkt om du redan kommenterat detta, men såg du den senaste MIC Rapporten Gunilla? Hittade bara till den själv genom att den just kommenterades på en av de bloggar jag brukar följa lite sporadiskt pga att den underbart skarptänkta Olufunmilayo Arewa medverkar där (och det blev genast lättare att följa med i bloggsvängarna nu när jag hittat blogspotpanelen där man kan läsa sammanfattningar från alla bloggar man vill följa. Hrmm.) Rekommenderar varmt Arewas texter, liksom Julie Cohens - hon blixtrar till och blir genial när det gäller public domain issues i relation till kreativitet, och speciellt då när hon utvecklar sitt "cultural landscape" koncept. Ja, om eller när du får tid alltså. Tänk på hyran först!

    Om det bara funnits en svensk sajt av detta slag, med välkända namn bland de frilansande redaktörerna för att faktakoll och källkritik skulle ligga på en hög nivå och med ett bra sätt att nå ut till en vidare läsekrets som var villig att bidra småsummor för att intressanta och viktiga artiklar skulle skrivas så hade du haft hyran klar varenda gång det knep! Finns ju massor av artikeluppslag i "känsliga" ämnen som ratas i svensk gammelmedia pga av oheliga allianser eller annat ihopnavlande av journalistkåren, såsom alla dessa gifta par i kultureliten som agerar granskare av varandras alster och organisationer/företag. Direkta läsarbidrag till journalister som är villiga att gräva i vissa ämnen är kanske inte hel fel som modell i vissa lägen? Du skulle säkerligen ha fått ihop till både en och två hyror om du t ex hade kunnat erbjuda din pitch till bloggvärlden och sedan låtit folk bidra för att historien om Gömdagate skulle bli skriven, speciellt när intresset brann som hetast och folk t o m kraschade Newsmill utan att gammelmedia tog tag i storyn seriöst. Ja, jag skulle då gärna bidra med minst en hundralapp eller två för att läsa kapitel två i den historien, och för mycket annat som du skriver om. Måste bara komma ihåg och säga nu: Ditt reportage från Oxelösund var väldigt bra!

    MVH, Pia

    ReplyDelete
  3. Visst är Andreas väldigt bra men man får nog säga att han gör en del debattekniska tjuvkopplingar, eller beskärningar av vidden i den här frågan, som hjälper honom att implicit sätta likhetstecken mellan god moral och att lyda lagen, hur än denna lag ser ut (han ser bara marknadsfrågan och skriver som om all förändring mot en bättre distribution måste börja hos kunderna, men frånkänner dem rätten att uppfinna något nytt!). Det är faktiskt ingen självklarhet att pris och bruksvärde, eller inneboende värde, alltid sammanfaller.

    Om inte killen vore så trevlig och uppslagsrik så skulle han löpa risk att uppfattas som just den sorts präktiga och litet uppumpade typ som den ironiska generationen älskar att hata.

    ReplyDelete
  4. Det är ingen självklarhet att pris och bruksvärde/inherent värde kan sammanfalla, alltså hitta en punkt där de möts, i alla transaktioner, borde det givetvis stått. Är det rimliga priset på en hårddisk med 2000 rippade cd-album verkligen 300.000 kronor, när denna hårddisk enkelt kan kopieras till en ny hårddisk på bara några timmar? Vad händer om en person är ensam tillverkare av något som har en liten, marginell marknad, t ex en speciell sorts konstgödsel eller medicin, men sätter ett orimligt högt pris på varje enhet? Och vad är bruksvärdet på en stridsvagn i en situation där det inte finns något egentligt hot om krig?

    ReplyDelete