06 May 2009

Dagens dimmaNEW YORK
Missa inte hur Sydsvenskans Niklas Orrenius drar brallorna av ett gäng Sverigedemokrater som besökt Färöarna. (Som Kjell Häglund antyder vore det intressant – och publicistiskt relevant – med en kommentar från dem. Uppdatering: se kommentarfältet!)

Tidningen med det vackra namnet Dimmalætting (gryning på färöiska) finns på dimma.fo! Fascinerande att ta del av språket, man förstår förstås en hel del. Läsövning ovan.

Uppdatering: en av resenärerna/skribenterna försvarar sig:

Summa summarum så blir vi nu hånade i svenska medier för att vi inte genast förstod att ett nationalistiskt tal, hållet av en nationalistisk politiker, på ett språk vi inte behärskar, under ett nationalistiskt nationaldagsfirande i ett nationalistiskt land, egentligen var en antinationalistik satir.

Debaclet har i vilket fall som helst fått mig att inse att det är en brist att jag inte varit på Färöarna! Dit måste jag resa vid tillfälle.

/Gunilla

10 comments:

 1. Javisst vore det ju snyggt med en kommentar av dem som man gör narr av, vilka det än gäller. En av landets största och mest respektabla tidningar borde väl inte frångå grundläggande journalistiska principer vad man än anser om SD:s politik internt på redaktionen. Förvånas ständigt över svenska mediers hantering av SD. Läsarna/tittarna/lyssnarna behandlas som idioter som måste skyddas mot partiet, även i situationer som denna när det enda schyssta förfarandet faktiskt vore att låta dem bemöta ett påstående precis som vem som helst annan hade fått göra. OK, det här var ju en smårolig och inte särskilt viktig artikel, men likväl stärker den synen på SD som underdog. Något som knappast är knappast Sydsvenskans avsikt, men jag förvånas över att man inte verkar fatta den självklarheten på redaktionen. Hur illa journalistkåren än tycker om SD så har partiet vuxit sig så stort att de inte går att ignorera. Blir nästa strategi då att förlöjliga dem isället? I något skede måste man väl som journalist fundera över i vilken mån det får bli ens uppgift att försöka påverka politiskt på nyhetsplats. Hur mycket ska ändamålet (att hindra SD från att komma in i riksdagen) få helga medlen (att tumma på de journalistiska principerna)? Mediekonsumenterna genomskådar detta, kan jag meddela de journalister som ännu inte tycks ha fattat det. Löjets skimmer faller tyvärr på journalisterna själva istället för på SD, som det var tänkt. Som sagt, nu gällde det ett snedsteg i en ganska obetydlig artikel, men artikeln är representativ för mediernas oförmåga att förhålla sig till SD. Sorry att detta blev långt, tack för en alltid intressant blogg!

  ReplyDelete
 2. Jag pratade med SD:s Mattias Karlsson om detta igår kväll. Han var snopen, sade inget särskilt mer än att han tyckte att Haraldurs nationalistiska ord var vackra och att han uppfattat det som om många färingar också tog Haraldur på allvar.

  Jag bedömde att detta inte tillförde så mycket. Kanske tänkte jag fel - ska försöka hinna lägga in Karlssons kommentarer på webbversionen.

  Jag pratar alltid med SD och har ingen beröringsskräck. I Publicistklubbens årsbok 2007 skrev jag ett långt reportage om vikten att förhålla sig korrekt och nyktert till SD.

  Ha en bra dag!
  Niklas Orrenius

  ReplyDelete
 3. Sofie,

  Det stämmer att många journalister – inklusive jag – har svårt att förhålla oss till Sverigedemokraterna. Mycket av det du skriver stämmer nog (jag uttrycker mig vagt eftersom jag de senaste tio åren följt debatten kring detta på distans).
  Jag tycker dock att Niklas förklarar sig väl. Det är inte alltid det tillför något att ta med alla kommentarer.
  Om hans syn på journalistik, se (förutom PK:s bok) även här:
  http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=14630

  ReplyDelete
 4. Oavsett om SD:arna blev lurade och detta är någon sorts vänsterkomiker kvarstår ju faktum att Färöarna är ett homogent, välmående och nationalistiskt samhälle, något som även Sverigedemokraterna eftersträvar i Sverige. Dessutom är artikelförfattaren Niklas Orrenius, likt många andra journalister, en gammal kommunist som har skrivit för extremvänsterblaskan ETC, som stödjer homolobbyn och som öppet har erkänt att han hatar Sverigedemokraterna. Det är bättre att hylla en fantasifigur än att hylla massmördare:

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2008/06/30/imorgon_talar_sahlin_for_bodlarnas_inter

  ReplyDelete
 5. Anders,

  Tack för länken - det var intressanta siffror om de socialistiska systerpartierna! Kan komma till användning någon gång. Kanske kunde jag intervjua professor Rummel (särskilt om han finns kvar på University of Hawaii...):

  ReplyDelete
 6. Mer om professor Rummel
  http://en.wikipedia.org/wiki/R._J._Rummel

  ReplyDelete
 7. Anders, jag förstår inte kopplingen mellan dina tre meningar.

  Som jag förstått det så blev inte SD:arna lurade på så sätt att det fanns ett uppsåt hos vänsterkomikern. Snarare kända man inte till vem som var vem på Färöarna, eller: Man hade dålig kunsap om den lokala kulturen. Kan det månne gälla på andra plan också vad gäller Färöarna?

  ReplyDelete
 8. @anders

  1. Jag är inte gammal.
  2. Jag har aldrig varit kommunist (hej Joseph McCarthy).
  3. 2001 publicerade ETC ett reportage från Israel/Palestina. Jag hade skrivit det, utan politisk agenda. Liberala Expressen publicerade samma reportage.
  4. “Homolobbyn” är ett obehagligt, konspiratoriskt och insinuant begrepp som jag anser avindividualiserar homosexuella och reducerar kampen för lika rättigheter till ett särintresse. Jag stöder inte någon homolobby. Jag stöder tanken på alla människors lika värde.
  5. Jag har i Publicistklubbens årsbok 2007 inskärpt hur viktigt det är att - oavsett journalistens personliga känslor inför SD - sträva mot objektivitet, ärlighet och nyansrikedom i rapporteringen om Sverigedemokraterna.
  6. Jag har aldrig hyllat någon massmördare.

  Slutligen är det viktigt att påminna om att min artikel är föranledd av att Färöarnas största tidning Dimmalætting i tisdags hade de svenska SD-politikernas missförstånd som toppnyhet. Utan den hade Sydsvenskan troligen inte skrivit om Haraldur. Det är inte fråga om någon kampanj på nyhetsplats mot SD. Hade motsvarande sak inträffat ett gäng m- eller s-politiker hade vi med stor säkerhet skrivit en liknande, lättsam artikel om detta.

  ReplyDelete
 9. Tack, Niklas – antar att du är van vid att dra detta.

  Jag skulle också vilja ta avstånd från uttrycket "homolobbyn", som är ett synnerligen dumt (och som sagt obehagligt, konspiratoriskt och insinuant) uttryck.

  ReplyDelete
 10. Sverigedemokraterna missuppfattar ofta såna här mediesammanhang, se bara här;

  http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=sverigedemokrater_tog_filminspelning_pa_storsta_allvar.html

  ReplyDelete