28 May 2009

Direktsänd tortyr

NEW YORK Hur känns det egentligen att bli skendränkt? Radioprataren Erich Mancow Muller förlorade ett vad, och underkastade sig så kallad "water boarding".

I genomsnitt står folk ut i 14 sekunder, men Mancow – som tidigare varit tydlig med att han inte anser att metoden kan tortyrklassas – tänkte att det knappast kunde vara värre än att vistas i ett badkar. Kolla hur det gick för honom:

Mer om experimentet här. För säkerhets skull kan tilläggas att metoden Mancow drabbades av var mer långtgående än reglerna tillåter. Vattnet får inte komma ner i näsan på det där viset... Men notera med vilken lätthet sergeanten tar sig an sitt uppdrag. Fokus' Karin Pettersson skriver om det bisarra i de amerikanska nyhetsshowernas tortysnack.

Frejdig kommentar på YouTube, av signaturen Atomsmasher 777:
What a pathetic parody of waterboarding.
Strap the fucker down in a shower and do it like they did in Gitmo.
This is classic Republican wimp fantasy.
Den förste amerikanske (nåja, brittiske) journalist som, mig veterligen, testat att bli skendränkt är Christoper Hitchens, som skrev om det i Vanity Fair.

/Gunilla

1 comment:

  1. Gunilla,

    Det där om att "vatten inte skall komma in i näsan" är bara skitprat. Waterboarding är INTE simulerad drunkning, det ÄR drunkning - under någorlunda kontrollerade former, och upprepningsbart. Allt annat är halvlögner, för att göra det mer "palatable".

    SERE är de som utbildar SEALs mfl. Här är en rapport från en som verkligen, verkligen kan ämnet:

    http://www.salon.com/opinion/feature/2007/11/09/nance

    ReplyDelete