27 May 2009

Kalle Anka i "Hitlers ansikte", 1942


NEW YORK Visste ni att Kalle Anka har ett förflutet som nazist? Det visste inte jag. Men det har han inte heller. Kolla in denna märkliga antinazipropagandafilm, tillkommen 1942 under brinnande krig, ända till slutet så förstår ni. Då kommer en dam in i bilden som Kalle tycks gilla lika skarpt som jag själv (och hon förekom på bild här i bloggen för ungefär ett år sedan). Hitler lär – tja, enligt en kommentar på YouTube – ha gått i taket när han fick se filmen.

/Gunilla

P S Jag hittade filmen via signaturen Daniel här. Hade faktiskt aldrig sett den tidigare, trots att jag antar att den ingår i den historiska och populärkulturella allmänbildningen.
Igår googlade jag på filmens namn för att läsa om dess tillkomst och hur den användes – men hittade inget riktigt intressant innan jag fick ge upp, av tidsskäl.
Samma nu. Om någon vet mer om filmen eller har länkar ... ta till kommentarfältet! Helst skulle jag vilja se så lärda utläggningar att filmvisningen kan gå som "citat" ifall Walt Disney hör av sig med skadeståndsanspråk...

Uppdatering: Inte så konstigt att jag inte hade hört talas om filmen när den gömts undan i över 60 år. Läs Per Gudmundsons text i SvD (se kommentarfältet).

7 comments:

 1. Nä jag hade heller aldrig sett den... den visades förstås aldrig i Sverige när det begav sig, för alla var så rädda för Tyskland och jag har inte sett den i något annat sammanhang heller fast jag har gått och lärt mig allt om film och bild... men det var naturligtvis överspelat då...däremot är Chaplins Diktatorn en klassiker, som har visats på svensk TV då när den kom (TV:n alltså), men den filmen gjordes redan 1940, innan Amerika var i krig med Tyskland... Disney´s tecknade ingick väl i krigspropagandan (uppenbarligen) så det är inte något fristående verk om man säger så. Hollywood har alltid använts även på detta sätt...

  ReplyDelete
 2. Man skulle kunna tro att du läser SvD på pappret...

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=9573

  ReplyDelete
 3. Den vann en välförtjänt Oscar, óch jag har haft en kopia på¨datorn i flera år. Timingen är helt underbar: ta bara stället när Kalle Hitlerhälsar med ändan!
  Man kan nog spåra en del influenser från "Moderna tider" när kalle står vid löpande bandet, hela filmen känns väldigt Chaplinsk i sin ton.

  En annan höjdare från samma epok: http://www.youtube.com/watch?v=6P4PidLX2R4 - Stora stygga Vargen som lätt förklädd Hitler...

  ReplyDelete
 4. Tack Gunilla!

  Det här gav en bra start på dagen. : )

  ReplyDelete
 5. Tack, alla! Nu tror jag att vi klarar Disneys jurister...

  Och Magnus, jag tänkte också på Moderna tider! En film som jag faktiskt sett, till skillnad från de flesta andra filmer.

  ReplyDelete
 6. Otrolig! He, he.

  Gunilla, Disney har skapat fler på samma tema, eller åtminstone en till. Ska söka efter Education For Death på YouTube för att se om den också finns uppladdad, den där Gregor Ziemer mässar ur The Making of The Nazi i bakgrunden. Och av nån oförklarlig men djupt ingrodd USCalumnalojalitetsreflex känner jag mig också manad att rekommendera Walt Disney: The Triumph of the American Imagination där Neil Gablers aggressiva bulldogsstil kommer till sin rätt. Att få tillgång till Disneys privata liv och företagets hemliga arkiv låg i svårighetsgrad ungefär i höjd med att gräva om Pentagon, sa han. En utmärkt grävling som sagt, men som ett svenskspråkigt oss emellan, som professor hade han kunnat vara en av karaktärerna i Disneyserien här på din sida. ;) Har aldrig kunnat förmå mig att använda Get the Facts on Anyone, How to Investigate Your Friends and Enemies och Paper Trails sedan föreläsningsnoteringar om Gablerianska metoder tillkommit i marginalen.

  ReplyDelete
 7. Plutoi gjorde också lumpen - kolla in denan läckra film från 1943: http://www.youtube.com/watch?v=uimyJejyWpc

  ReplyDelete