12 May 2009

"...först nu jag börjar förstå. Vilken jävla soppa"

NEW YORK Vet inte hur många inlägg jag skrivit om Gömda-debatten på temat "varför folk fortsätter ägna sig åt den – jag och andra".
Här kommer ett till, apropå en kommentar på Maja Lundgrens blogg av signaturen Ia:
"Kan ni inte släppa det här nu -– tänkte jag ett tag. Eller länge faktiskt. Men det är egentligen först nu jag börjar förstå. Vilken jävla soppa. Jo visst – det var förlaget som ville ha underrubriken en sann historia och inte Liza Marklund, det var chefen som satte ut Hermonns id-nummer trots att Marklund var emot (det tror inte jag ett dugg på), hon visste minsann INGENTING om att mannen med de mörka ögonen blivit överkörd och så vidare och så vidare (vilken bra research, det borde ju ha varit lätt att kolla upp). Absolut noll förtroende för journalister kvar."
Visst är det trist att läsarnas (symboliserad av Ia, men vi vet ju att hon inte är ensam) förtroende rubbats med ett enda galet bokprojektsbedrägeri. Men reaktionen är viktig. Gömdapoletten tar ofta lång tid på sig att trilla ner. Och det handlar om förtroende för journalistiken.

Maja Lundgrens blogg är full av bra och färska Gömda-inlägg! En liten lista:
Based on a False Story (se ovan)
Sanningen skall göra eder fria
Psykopater och sykofanter
Rosencreuzare och dogmatiker

...och för den delen många bra icke-Gömda-inlägg också...

/Gunilla

11 comments:

  1. Den allra viktigaste aspekten (påpekar en annan klok kommentator idag) är den rasistiska.

    Lite skoj: någon i Californien körde inlägget genom Googles översättningsprogram, och i kommentaren du citerar blev det "What a fucking soup!"

    Kan man säga så på engelska?

    ReplyDelete
  2. Maja har givetvis rätt i att den rasistika aspekten är oerhört viktig särskilt om man utvidgar begreppet till att gälla alla män.
    Det faktum att kvinnor per definition idag anses vara offer och omöjligen kan vara gärningskvinnor i alla fall i många socialtjänstekvinnors ögon kan kanske inte skyllas helt på Gömda men stor påverkan har den haft.
    Glöm inte heller det politiska spåret.
    Vi kan väl inte skylla finanskrisen på Gömda men inte långt ifrån.

    ReplyDelete
  3. Glöm inte bort att även om Gömda/Asyl är en tydlig exponent för galenskaper så hade det inte blivit något av det om det inte funnits en väldig massa människor som med berått mod VALDE att inte tänka efter.

    En väldig massa människor som VILLE låta sig bedras, hitta syndabockar etc.

    "Hitler's willing executionaries" ungefär.

    Är det förresten någon som jämfört argumentation från vulgärfeministisk sida och skuldbeläggande av män vis-á-vis nazipropaganda och skuldbeläggande av judar innan andra världskriget?

    ReplyDelete
  4. He, he. Klart Kalifornianer kan få låna soppmetaforen, Maja! Precis som det hämtats hem svenska låneord som ombudsman. Mer svenska lånemetaforer berikar all världens språk. (Gammalt talespråk från Småland). Soppmetaforen uttrycks ibland på engelska genom ett militäriskt bindestreck mellan soppa och macka ("soup-sandwich"), men nu när BBC hängt på sopptrenden så trillar nog bindestrecket bort snart. I en artikel om finanskrisen rekommenderar en BBC-journalist t ex att det amerikanska uttrycket 'credit crunch' ersätts med ett mer euroinspirerat SvAnglosaxiskt 'credit soup'. Om soppan nu är svensk och crunchen amerikansk, vill säga.

    Med en snabbis med engelsk-svenska googletranslatorn på den senaste Science News-artikeln om hur farligt det är med mjölk, visar det sig att lånemetaforutbytet kan berika ömsesidigt. Fick fram följande klatschiga svenska sammanfattning, vilken definitivt skulle liva upp vilken stel och tråkig svensk naturvetenskapstidskrift som helst: "Trots att vetenskapsmännen funnit en soppa av misstänkta finns det ingen rykande bössa i mjölkstuvningen" ;) (i originalsammanfattning: Scientists find a soup of suspects': "Although scientists seeking to explain the link have fingered some suspects — such as milk’s natural stew of hormones — there’s no smoking gun")

    ReplyDelete
  5. Oops, länken till BBCs "credit soup" trillade bort.

    Tror också att Maja och alla andra som skrivit om detta har rätt: rasism och vulgärfeminism, i kombination med klassförakt och hunger efter en maktposition bland samhällets movers and shakers, till vilket pris som helst, är huvudingredienser i soppan. Men det är rättslösheten och utsattheten hos de som inte får upprättelse, de som trampats ner för Marklunds "politiska projekts" skull, som utnyttjats för att sälja lögnaktiga "fackböcker" tryckta i miljonupplaga och för att öka kvällspressens lösnummerförsäljning -- det är det faktum att de inte betraktas ha människovärde nog att få upprättelse som driver mig till tårar i denna soppa. Det ger mig ingen ro.

    ReplyDelete
  6. Tack för alla välskrivna kommentarer! Särskilt PiaMe:s förstås. ;-)

    Det är svårt att hålla alla spår i huvudet, för de är så många...

    Men Gömda-soppan på engelska, hm. The Mia Mess, kanske? Eller The Marklund Mess?

    ReplyDelete
  7. Gömda-soppa? Jag tänker på "The conspiracy of dunces" - varför inte "The conspiracy of mythomaniacs"?

    Annars låter The Marklund Mess rätt bra.

    "The Marklund Mess: A legacy of lies"

    ReplyDelete
  8. Hur låter

    Liza Marklund notorious queen
    of literary four-nineteen

    Kjell G. Alexis A.

    ReplyDelete
  9. Why not try the Swedish "Smorgasbord" with meat balls and Swedish Pancaces att the Pancace House? Or Herring (Harr) som ofta förväxlas med hearing.

    No spider without Web. - Black Widdow.

    Spiderman.

    Leroy

    Ps. Kjell G din var super man.

    ReplyDelete
  10. NiZinny skriver:

    "... den rasistika aspekten är oerhört viktig särskilt om man utvidgar begreppet till att gälla alla män."

    Varför då undrar jag som liberal, är kollektivet män viktigare än en (1) manlig eller kvinnlig individ?

    Kan du utveckla denna din tanke, så att du inte kan misstas för en androcentrisk socialist.

    Mvh

    Tristan

    ReplyDelete
  11. Det spelar väl ingen roll vad han utvecklar, du misstar väl det som du vill ändå?

    ReplyDelete