09 May 2009

Gunillas värld


NEW YORK Det är väldigt kul att leka med Google Maps. Här är några platser jag varit på... (Blått = jobb. Rött = boende eller "boende". Gult = mest turistande.) Icke alls komplett!

Den röda pluppen i Karibien är felmärkt, den ska vara blå. Den står på St Croix/US Virgin Islands, där jag var 2004 för att göra reportage om den karibiska romkulturen för Vin- och Spritjournalens räkning. Anledningen till att de beställde det just då var för att märket Cruzan Rum skulle börja säljas på Systembolaget i Sverige, så det var väl ett rätt kommersiellt uppdrag för ovanlighetens skull.

Cruzan Rum är det enda rommärke som är amerikanskt. Det marknadsfört hårt som ett up market-märke, men har också en fascinerande historia eftersom det är samma familj som tillverkar det sedan åtta generationer. Det är enda gången hittills jag gjort reportage om sprit.

Jag fick besöka romfabriken – som ni kan se en video från på företagets hemsida – seglade, snorklade och dök samt gick på en massa schyssta restauranger och åkte runt på ön (alla dessa aktiviteter på egen bekostnad, men det var faktiskt *nödvändigt* för uppdraget, eftersom jag behövde samla material och kul anekdoter om romkulturen – vilket jag verkligen fick av människor jag mötte på såväl segelbåten som på restaurangerna etc).

Det låter väl rätt glassigt, men var i realiteten både kul och jobbigt. Men mest kul, förstås.

Ön är en gammal dansk koloni – öns huvudort heter Christiansted – och det finns kvar såväl militärfort som sockerplantagevillor som blivit museer över kolonial- och plantageperioderna.

Och på vägen dit flög jag via Haiti, för första gången, vilket redaktören tyckte var OK så länge jag stod för merkostnaden. Jag har ju varit där på totalt fyra reportageresor, men det började egentligen med att Vin & Sprit ville ha ett reportage om haitiska pomeranser. Det blev tyvärr inte så, utan mina reportage har handlat om politik, mänskliga rättigheter och mänskliga umbäranden. På den andra eller om det var tredje resan kom jag och fotografen Karl Melander faktiskt till pomeransoljeproduktionen, av ren nyfikenhet. Det får vi berätta om i en bok eller något någon gång. Jag har massor av berättelser kvar att göra från Haiti. Och det vore skoj att återvända även till US Virgin Islands.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment