01 May 2009

"...i en rasande takt och med stor kraft..."

NEW YORK Av allt som har skrivits i svenska tidningar om Barack Obama den senaste tiden gillade jag texten av Mats Wiklund i UNT. Citat:
För allt som Barack Obama hittills genomfört i en rasande takt och med stor kraft är faktiskt vad han gick till val på.
De som röstade på honom bör rimligen inte ha överraskats eller känt sig lurade av den våg av förslag och beslut som sköljt fram de senaste hundra dagarna: det gigan­tiska stimulanspaketet, stödet till banker, kreditinstitut och bostadssektorn, löftet om en allmän sjukförsäkring, en utrikes- och säkerhetspolitik som betonar förhandlingar och pragmatism men även mänskliga rättigheter och internationella institutioner, en miljöpolitik som accepterar klimathotet som reellt och en reformagenda med ambitionen att minska ekonomisk och ­social ojämlikhet.
Allt detta som även Hillary Clinton och andra ledande demokrater stödjer och länge stött betraktades nyligen som ideologiskt suspekt och ogenomförbart.
/Gunilla

2 comments:

  1. Visst, men många amerikaner ser fortfarande denna offensiv som djupt suspekt och drömmer om en lösning som går ut på att alla ska dra sig upp i skosnörena med minimal hjälp från staten. Har diskuterat det här en del med amerikaner (online och öga mot öga) sedan i höstas, och lika starkt som stödet för Obama är i den rörelse som bar fram honom, lika stora är misstänksamheten, det öppna föraktet och rädslan för att han ska sälja ut landet till ett gäng politiska skurkar. För många republikaner (framför allt) är Rod Blagojevich demokraternas sanna ansikte, och de ser Obama som en politiker för hösäckar, illegala invandrare och no-goods.

    De tolkar in USA-hat i precis allt han gör, som i den här rkönikan: http://peterheck.com/columns/2009_articles/view/99/arrogant_americans__mr__president_ -Obama bryter med en väldigt lång tradition av att "ta vara på dig själv, bara dig själv och dina närmaste" i Amerikas nationella självbild, många kommer att ha mycket svårt att acceptera honom.

    ReplyDelete
  2. Parallellen mellan Barack Obama och bröderna kennedy är så klart oundviklig, det finns så många likheter: ett generationsskifte, en vändning utåt mot världen och en mer öppen hållning, nya kampanjmetoder, en större insikt om sociala sammanhang, den retoriska briljansen, high-browsenatorn som vinner stöd och entusiasm bland fattiga som hade förväntats vända honom ryggen enligt klassisk populistlogik.

    De flesta har glömt hur hatade både John F Kennedy och Robert var, oavsett om Oswald sköt ensam eller inte så fanns det många som ville bli av med JFK, som ansåg det livsviktigt att han försvann. Det är klart att man inte ska förvänta sig rakt av att Obama bvlir skjuten och det är en liten minoritet som skulle vilja gå så långt, men risken att motviljan mor honom urladdas på det sättet kan man inte bortse ifrån..

    ReplyDelete