01 May 2009

Leker med iTunesNEW YORK
Dagens spellista i iTunes! Jag har dessutom köpt lite låtar genom Apple Store (trots att jag egentligen är sur för att de inte levereras i ett format jag får använda i mina bildspel, det vill säga MP3), idag närmare bestämt Carla Brunis första album och några av min nya favvo Cat Power.

Henne hade jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare (jag lägger genast till kategorin "väldigt sent på bollen") men en handfull av hennes låtar plötsligt bara fanns i min dator häromåret. Antagligen hade någon äppelgud skickat in spioner i mitt iTunesbibliotek, noterat att där fanns rätt många kvinnliga singer/songwriters och kommit på att de skulle skicka in några Cat Power-låtar som lockbete.

Det knepet funkade. Jag råkade spela dem, gillade dem skarpt och har nu köpt resterande låtar på den plattan (Moon Pix och någon till).

Med en hög kopparmynt!

Hur gick det till? Jo, det fanns härhemma en skål med massvis av pennies, dimes, and nickels, alla 1-, 10- och 5-centare. Mest pennies, som påminner om svenska femöringar. Eftersom jag är tämligen pank såg jag framför mig hur dessa pengar skulle kunna bidra till hushållskassan, och gick en promenad i Harlem på jakt efter en av de automater som finns för att växla in mynt. Den närmaste, i grannkvarteret, var trasig, så jag fick gå tvärsöver Manhattan och till Pathmark där det fanns massvis av automater.

När man kunde välja ett presentkort i Apple Store för sina mynt – vill man ha kontanter får man betala en växelavgift på cirka 10 procent – kunde jag inte motstå det. Ingen dum idé! Kopparmynten motsvarade exakt fem dollar, så nu har jag fem nya låtar som jag kanske inte hade köpt annars – och de bidrar verkligen till hushållet!

Dessutom har jag kommit på att det är väldigt roligt att leka med Genius-funktionen i iTunes (man klickar på en låt i sitt bibliotek, och så hittar datorn på en kombination av låtar av dem man har, av diverse artister, utifrån den). Se exempel nedan.

Datorinfiltratörerna på Apple har förresten skickat in låtar av bland andra Jolie Holland och Sigur Ros också.

/Gunilla

2 comments:

 1. Hej,

  I macvärldens iTunes "högerklickar" du på låten och kan konvertera om den till MP3. Borde vara samma i macvärlden.

  ReplyDelete
 2. Man kan konvertera låtar till MP3 i iTunes, dock inte sådana som är köpta genom Apple Store (formatet m4a). Apple har, enligt uppgift, kodat dem så att det inte ska gå. Tyvärr!

  Däremot finns det -- enligt googling -- program som ska kunna konvertera från m4a till mP3. De kostar cirka 40 dollar, tror jag. Har ännu inte satsat på något av dem. Vet heller ej om de klarar Apple-koden.

  Låter från mina egna CD-skivor kan jag nog konvertera!

  ReplyDelete